Mărar, beneficii. Stimulează RINICHII, combate DEPRESIA, întăreşte OASELE

Nelipsit din delicioasele plăcinte preparate cu dragoste de părinţi şi bunici, dar şi din sosurile proaspete de primăvară-vară, această plantă este şi incredibil de sănătoase.

Mǎrarul este un condiment foarte aromat originar din regiunile situate la est de Mediterana, fiind folosit în Evul Mediu pentru a alunga spiritele rele. Pentru români este un simbol al vitalității. Efectele benefice ale mărarului au fost menționate şi în farmacopeea egipteanǎ de acum 5000 de ani.

E o mirodenie foarte folositǎ în Europa, dar şi în India, unde frunzele uscate de mărar folosesc atât la aromatizarea salatelor, fripturilor şi sosurilor, cât şi a lichiorurilor şi dulceţurilor.

Efectele mărarului asupra sǎnǎtǎţii:

Bogat în potasiu, sodiu şi sulf, mărarul este un foarte bun diuretic. Amelioreazǎ anxietatea şi epuizarea nervoasǎ, insomia, tulburǎrile digestive, întǎreşte unghiile. Conține ulei volatil între 2,5-4%( în frunzele de mărar și în ramurile tinere și 3-6% în semințe) calciu, potasiu, fier, magneziu, vitaminele A, B și C. Uleiul volatil de mărar conține între 40-60% carvona (un puternic antioxidant specific mărarului, dafinului și chimenului), substanță cu un puternic efect anti-cancerigen.

Mǎrarul are proprietǎţi digestive, antispastice, antiinflamatorii şi diuretice. Pe vremuri, el a fost folosit pentru calmarea crizelor de epilepsie şi, dacǎ în timpul unui banchet cineva ar fi băut prea mult, mǎrarul calma excesul. Se pare cǎ are şi proprietǎţi afrodisiace. Sub formǎ de infuzie, mǎrarul stimuleazǎ sistemul digestiv, seminţele opresc sughiţul, durerile de cap, tusea, stimuleazǎ lactaţia, ajutǎ la eliminarea gazelor intestinale, la diminuarea crampelelor şi are acţiune de antiseptic intestinal.

Folosit în îngrijirea dentiţiei, aceastǎ plantǎ curǎţǎ în profunzime dinţii şi gingiile, reuşind sǎ opreascǎ proliferarea bacteriilor responsabile de infecţiile gingivale şi de formarea cariilor. De asemenea, el este recomandat persoanelor care au sensibilitate dentarǎ, mestecarea frunzelor de mǎrar putând calma durerile.

Un decoct de vin alb în care se adaugǎ frunze de mǎrar poate fi folosit pentru periajul zilnic al dinţilor. Pentru o respiraţie proaspǎtǎ puteţi folosi pentru gargarǎ un decoct din seminţe de mǎrar.
Mǎrarul poate lupta împotriva dispepsiei nervoase şi poate reduce febra, atunci când este administrat sub formǎ de infuzie. Mǎrarul opreşte sughiţul, stimuleazǎ pofta de mâncare şi poate chiar sǎ îmbunǎtǎţeascǎ libidoul şi tonusul general. În cazul retenţiei de apǎ, a spasmelor gastrice, a surplusului de greutate, sau în ulcere, este recomandat a se bea o infuzie de mǎrar de 2 -3 ori pe zi.

Uleiul esenţial de mărar, adǎugat în ceai, combate gazele intestinale şi balonarea. Este eficace împotriva durerilor menstruale, a colicilor şi a problemelor hepatice.

Uleiul esenţial de mǎrar poate opri sforǎitul, fii de ajuns sǎ picuraţi câteva picǎturi de ulei pe un prosop aşezat pe pernǎ.

Creșterea sânilor cu tinctură din semințe de mărar?

Unii nutriționiști afirmă că o cură cu pulbere sau cu tinctură din semințe de mărar , timp de 20 de zile, favorizează creșterea sânilor, pe care-i remodelează și cărora le accentuează fermitatea.

Frunzele de mărar conțin mici cantități de estrogen

Estrogenul încetinește procesul de îmbătrânire, face pielea frumoasă, ajută la creșterea naturală și armonioasă a sânilor, reglează ciclul menstrual și estompează simptomele menopauzei.

Reţete naturale pe bazǎ de mărar

Infuzia cu mărar (folositǎ pentru digestie, insomnie, anxietate): fierbeţi o crenguţǎ de mǎrar într-o ceașcǎ de apǎ şi lǎsaţi la infuzat câteva minute. Infuzia trebuie baută caldǎ.

Apa de mǎrar: adǎugaţi o linguritǎ de semințe de mǎrar mǎcinate într-o ceașcǎ cu apǎ fierbinte şi lăsaţi sǎ infuzeze câteva ore. Filtraţi şi îndulciţi cu miere. Pentru copii, reduceţi cantitatea de seminţe la jumǎtate.

Pulberea de mărar se obține prin măcinarea semințelor și a inflorescențelor uscate cu ajutorul unei râșnițe. Se poate lua de două ori pe zi câte o linguriță, însă, înainte de a fi înghițită, se ține timp de 10-15 minute sub limbă. Tratamentul durează 21 de zile.

Tinctura de mărar: 100 ml de alcool de 50 de grade, în care se adaugă 3-4 lingurițe de pulbere de mărar. Tinctura de mărar se lasă la macerat timp de 8-9 zile, după care se filtrează. Tratamentul cu tinctură de mărar durează 21 de zile, luându-se de 3 ori pe zi înainte de mese câte o linguriță de tinctură dizolvată în 100 ml de apă.

Ceai de mărar - se prepară o infuzie din două lingurițe de semințe de mărar la 250 ml de apă. Ceaiul de mărar este un elixir excelent pentru slăbit.

Vinul de mărar: Pentru tratarea asteniei se prepară un amestec de 20 de linguri de mărar și un litru de vin roșu. Se lasă o săptămână la macerat, se filtrează și se consumă câte 50 ml după fiecare masă.

Contraindicaţii şi precauţii

Pe parcursul sarcinii, uleiul esenţial de mǎrar poate fi toxic pentru fǎt, de aceea este contraindicat femeilor însǎrcinate, dar şi femeilor care alǎpteazǎ. Uleiul esenţial de mǎrar trebuie folosit în doze mici.

Trebuie administrat cu precauţie copiilor, fiind interzis copiilor sub doi ani.
În utilizarea de lungǎ duratǎ, mǎrarul poate deveni neorotoxic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel