EXCLUSIV  Mara Togănel, candidat PNL Mureș. Proiectul pentru județ și reformarea clasei politice

Candidatul PNL Mureș la Camera Deputaților, Mara Togănel, a discutat în exclusivitate cu DC News despre alegerile parlamentare de duminică. 

Venită din rândul generației tinere de politicieni, candidata PNL, a vorbit despre proiectele din campanie, importanța locurilor de muncă pentru tineri, dar și despre dezvoltarea economică prin turism a județului Mureș. Totodată, Mara Togănel a discutat și despre structura viitoarei guvernări. 

Tudor Curtifan: Faceți parte din noua generație de politicieni. Cu precădere, după momentul Colectiv, societatea civilă a cerut reforme, dar mai ales oameni noi. Este capabil PNL să reformeze politica românească?

Mara Togănel: Răspunsul este, cu siguranţă, DA. PNL a reuşit să impună un standard major şi o ştachetă neatinsă  de alte partide politice în această campanie electorală. Niciunul dintre candidaţii aflaţi pe locuri eligibile sau neeligibile nu au probleme cu legea. Pe de altă parte, calitatea umană şi profesională a candidaţilor PNL este o confirmare că procesul de reformă internă s-a adaptat la cerinţele societăţii româneşti. În toate sondajele de opinie, oamenii îşi doresc politicieni cinstiţi, iar listele PNL reprezintă un răspuns direct şi o confirmare a capacităţii de adaptare a liberalilor la vocea străzii.

Tudor Curtifan: Sunteți a doua pe listă la Camera Deputaților. Care este procentul pe care preconizați că îl va obține PNL în județul Mureș?

Mara Togănel: PNL Mureş îşi propune să meargă în Parlamentul României cu un senator şi doi deputaţi. Targetul nostru este confirmarea scorului de la alegerile locale din iunie şi obţinerea a două procente peste acesta, ceea ce ar însemna aproximativ 26% din opţiunile de vot valabil exprimate. Ţinând cont de specificul judeţului Mureş, acesta este un scor bun, dar, în acelaşi timp, realist.

Tudor Curtifan: Veniți din rândul târgumureșenilor. Care sunt principalele probleme ale oamenilor în județ și cum le vedeți rezolvarea?

Mara Togănel: Este evident că problemele sunt diferite în mediul rural, faţă de oraşe. Din fericire, în 2016, în judeţul Mureş am scăpat de drumurile de pământ. Însă infrastructura rutieră pe drumurile comunale, canalizarea şi în multe localităţi alimentarea cu apă continuă să fie marile probleme ale multor comunităţi. Tot în mediul rural, cadastrarea este o problemă majoră a primarilor, pentru că, fără finalizarea cadastrării, nu se pot accesa fonduri europene, care reprezintă cea mai importantă şansă de dezvoltare a localităţilor rurale.

(w670)

În mediul urban, deși judeţul Mureş nu se află printre cele cu un grad ridicat al şomajului, locurile de muncă pentru tineri reprezintă o problemă majoră şi o cauză a migrării forţei de muncă performante spre oraşele mari ale Transilvaniei.

De aceea, programul meu s-a centrat, în această campanie electorală, pe trei piloni principali: crearea cadrului instituţional de de finanţare a Şcolilor de Meserii, ca sursă de capital uman pentru angajatorii din judeţul Mureş, înfiinţarea Centrului Digital Transilvania şi definirea lui ca spaţiu de dezvoltare a industriilor creative şi dezvoltarea economică a judeţului prin turism, cu un accent specific şi deosebit pe zona Sighişoara.

Tudor Curtifan: În ce măsură vă îngrijorează o prezență scăzută la vot pe plan local, dar și național?

Mara Togănel: Absenteismul în judeţul Mureş trebuie definit şi din perspectiva specificului local despre care vorbeam mai devreme. Fiind cunoscută mobilizarea deosebită a electoratului UDMR, pe fondul lipsei de la urne a non votanţilor acestei formaţiuni, există posibilitatea ca UDMR să depăşească numărul de parlamentari din actuala legislatură şi să aibă jumătate din mandatele de parlamentari din judeţul Mureş.

De asemenea, este clar că fiind cunoscută mobilizarea la vot a electoratului PSD, pe fondul unui absenteism semnificativ al celor care nu simpatizează acest partid, scorul PSD în judeţul Mureş poate fi foarte ridicat.

De aceea, în toate întâlnirile pe care le-am avut în ultimele 30 de zile, am subliniat importanţa mobilizări la vot, în special a electoratului tânăr şi activ.

Tudor Curtifan: Cu ce formațiuni excludeți guvernarea?

Mara Togănel: Se prefigurează o structurare complicată a viitoarei guvernări, din care eu personal exclud orice formulă de colaborare cu PSD.

[citeste si] 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel