MALTA FILES - Culisele paradisului fiscal. Anchetă mondială

Un grup de 13 media europene a început vineri publicarea așa-numitelor Malta Files, dosare de presă despre culisele paradisului fiscal maltez la care au lucrat timp de patru luni 49 de ziariști din 16 țări.

Site-ul francez de internet Mediapart promite o radiografie a "paradisului fiscal puțin cunoscut care prezidează Uniunea Europeană până la 30 iunie". Potrivit ziariștilor, Malta provoacă celorlalte țări europene pierderi anuale de două miliarde de euro, sub forma unor venituri fiscale nerealizate. Articolele vor fi publicate timp de două săptămâni și vor dezvălui "optimizări și evaziuni fiscale, spălări de bani și corupție", precum și lista completă a persoanelor și organizațiilor implicate în cele 53.247 de firme înregistrate în Malta. Câteva nume mari menționate sunt grupurile Bouygues, Total, BASF și Ikea și băncile REYL și JP Morgan.

Săptămânalul german Der Spiegel adaugă pe listă BMW, Deutsche Bank, Puma, Merck, Bosch, Rheinmettal. Compania aeriană Lufthansa are 18 filiale în Malta, unde și-a instalat "casa de pensii", arată publicația. Der Spiegel a contactat firmele implicate și a primit asigurări că activitatea lor din Malta este legală și declarată la fisc.

Guvernul maltez a respins imediat acuzațiile. Un purtător de cuvânt al ministerului de finanțe de la La Valletta a declarat agenției France Presse: "Nu avem nimic de adăugat la ceea ce am spus deja". El se referea la dezmințirile din ultimele zile, după acuzații similare formulate de ministrul de finanțe al landului german Renania de Nord—Westfalia, Norbert Walter-Borjans. Acesta a menționat pe 10 mai o anchetă asupra a circa 2000 de firme fantomă înregistrate în Malta; unele dintre ele sunt legate de concerne germane și suspectate de fraude.

Unii maltezi consideră că dezvăluirile fac parte dintr-o campanie condusă de Germania și Luxemburg, în cadrul concurenței pentru recuperarea firmelor britanice care își caută refugii în Uniunea Europeană, după Brexit, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel