MAI: Zeci de mii de angajaţi vor fi zilnic la datorie în minivacanţa de Paşte

Aproape 29.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor fi zilnic la datorie în perioada Paştelui, fiind luate măsurile necesare pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice şi prevenirea unor incidente grave, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al MAI, comisar de poliţie Monica Dajbog. 

Ea a precizat că, pe lângă echipajele de pompieri pregătite să intervină în cazul unor situaţii de urgenţă, în zona celor peste 16.400 de biserici şi mănăstiri, unde se aşteaptă un număr semnificativ de credincioşi, vor fi prezenţi poliţişti şi jandarmi pentru descurajarea faptelor de tulburare a ordinii publice.

'Pentru zilele de 1 şi 2 mai, având în vedere că foarte mulţi tineri se vor afla pe litoralul Mării Negre, MAI a suplimentat echipajele de poliţişti şi jandarmi din judeţul Constanţa pentru asigurarea liniştii publice', a spus Monica Dajbog, citează Agerpres.

Aceasta a precizat că Poliţia Rutieră va supraveghea traficul rutier şi va acţiona pentru a prevenirea consumului de băuturi alcoolice la volan.

'În staţiunile de pe litoral vor fi mobilizaţi zilnic 350 de poliţişti şi 240 de jandarmi. (...) În staţiunile de la munte, vor fi prezenţi 420 de jandarmi montani, pentru a ajuta turiştii aflaţi în situaţii de pericol', a afirmat Dajbog, precizând că se va acţiona şi pentru asigurarea ordinii publice la cele peste 200 de evenimente publice şi spectacole în aer liber care se vor desfăşura în aceste zile în toată ţara.

Purtătorul de cuvânt al MAI a mai spus că, în urmă cu două săptămâni, ministrul Petre Tobă a aprobat un Plan general de acţiuni 'care a vizat întărirea climatului de siguranţă, combaterea evaziunii fiscale, intensificarea controalelor pe linia comercializării de produse alimentare şi prevenirea vânzării de mărfuri contrafăcute'.

40 de infracţiuni de natură economică, în doar o săptămână

Astfel, în ultima săptămână, Poliţia Română a desfăşurat aproximativ 2.200 de acţiuni de control în colaborare cu Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în zone comerciale, pieţe şi târguri agroalimentare, fiind constatate peste 40 de infracţiuni de natură economică şi aplicându-se aproape 2.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare de aproximativ 3,3 milioane de lei.

Potrivit Monicăi Dajbog, acţiunile de control vor continua, iar MAI le recomandă cetăţenilor să cumpere doar din locurile autorizate şi să verifice calitatea şi valabilitatea produselor. Dajbog a precizat că efectivele de poliţie, jandarmerie, poliţie de frontieră şi pompieri au fost suplimentate, zilnic fiind prezente în stradă peste 10.000 de patrule care au acţionat mai ales în locurile aglomerate din pieţe, târguri sau zone comerciale.

Peste 300 de șoferi au rămas fără permis, în ultimele șapte zile

În ultima săptămână, Poliţia Rutieră a constatat 102 infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere. 'Au fost aplicate 30.239 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 248 pentru consum de alcool şi 12.329 pentru depăşirea vitezei legale. De asemenea, 336 de conducători auto au rămas fără permis pentru că se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice, iar 449 pentru că au depăşit limitele de viteză.

Numărul echipajelor de poliţie rutieră, suplimentat de Paște

Ţinând cont de faptul că mulţi români merg în pelerinaj sau aleg să petreacă aceste zile de sărbătoare în staţiuni turistice, numărul echipajelor de poliţie rutieră va fi suplimentat, mai ales pe arterele de circulaţie despre care ştim, din experienţa anilor trecuţi, că se aglomerează în perioada sărbătorilor de Paşte.

În ultimele zile, valorile de trafic au crescut pe arterele care converg către marile aglomerări urbane, cu precădere spre centrele comerciale', a spus Dajbog. Potrivit acesteia, la sfârşitul săptămânii, Poliţia Rutieră va beneficia de sprijinul a două elicoptere ale Inspectoratului General de Aviaţie pentru supravegherea aeriană a traficului şi coordonarea echipajelor de la sol, iar în staţiunile turistice şi pe principalele drumuri europene şi naţionale poliţiştii rutieri vor acţiona cu 420 de aparate radar pentru prevenirea accidentelor grave de circulaţie.

De asemenea, Poliţia de Frontieră a operaţionalizat la capacitate maximă punctele de trecere a graniţei. 'Faţă de o săptămână obişnuită, în aceste zile s-a înregistrat o creştere a traficului în punctele de trecere a frontierei cu aproape 25%. Raportat la anii precedenţi, se constată o creştere a numărului de intrări în ţară cu 38%, ceea ce înseamnă că în acest an mai mulţi români din străinătate au ales să petreacă sărbătorile de Paşte în România', a adăugat Monica Dajbog, precizând că sunt efectuate verificări sistematice atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară, pentru a evita tranzitarea graniţelor de către persoane care pot reprezenta o ameninţare la adresa siguranţei şi securităţii cetăţenilor. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel