Lucia Varga: PNL ar vota Codul Silvic cu o condiție - EXCLUSIV

Lucia Varga, fost ministru delegat pentru Ape şi Păduri, a declarat că articolul 20 din Codul Silvic - care permite exploatarea pădurilor până la 10 hectare fără amenajament - trebuie eliminat pentru că se favorizează tăierile ilegale de păduri.

Contactată de DC News, Lucia Varga a spus că PNL ar vota Codul Silvic dacă este acceptat acest amendament de eliminare a respectivei prevederi.

Articolul 20 din Codul Silvic, "extrem de păgubos"

"Articolul 20 din Codul Silvic este extrem de păgubos pentru că se va permite tăierea pădurii care are rol de protecție a barajelor, a lacurilor de acumulare, a zonelor de captare a alimentării cu apă. Dacă se va tăia din zonele respective unde până acum exista interdicție de tăiere, vom avea, în situații de ape mari, alunecări de teren, colmatări ale captării de apă cu efecte în aval asupra comunităților locale. Statul ar fi trebuit să acorde compensații proprietarilor de păduri pentru aceste restricții și nu să îi lase pe oameni să taie pădurea punând în pericol construcțiile hidrotehnice și viața cetățenilor", a spus Lucia Varga pentru DC News.

Compensație pentru proprietarii de pădure

"În acest moment, există în România suprafețe de pădure unde proprietarii nu își pot exploata pădurea pentru că acolo există interdicții. De ce sunt aceste interdicții? Pentru că pădurea are un rol de stabilitate a versanților și un rol de apărare a lucrărilor hidrotehnice și cetățenii care au pădure acolo nu poate să taie pădurea, iar pentru acest lucru ar fi trebuit să primească compensații de la stat pentru interdicțiile respective. Pe vremea când am fost ministru delegat, eu am inițiat o hotărâre de Guvern prin care să dăm compensații proprietarilor de păduri. Din păcate, guvernul Ponta nu a publicat și nu a pus în practică acea hotărâre. Acum vine cu această modificare a Codului Silvic care va face mai mult rău. Se vor multiplica tăierile în zone nepermise. În plus, acest Cod Silvic nu conține măsuri împotriva tăierilor ilegale. Toate măsurile propuse de PNL împotriva tăierilor ilegale au fost eliminate în comisii și acest Cod Silvic - odată pus în practică - nu rezolvă problema defrișărilor din România", a punctat fostul ministru.

De acord cu PSD-ul, cu o singură condiție

Cât despre cererea de reexaminare, fostul ministru a zis: "Domnul Chirteș a introdus articolul care să limiteze procentual crearea de monopol pe piață. Noi am fi dorit clarificări din partea Consiliului Concurenței, clarificări pe care le-a dorit și domnul Klaus Iohannis. Repet: dacă articolul 20 nu este eliminat, noi nu putem vota un astfel de Cod. De aceea, noi vom cere retrimiterea Codului în comisii. Vom cere eliminarea articolului 20 care pune în pericol zonele din jurul barajelor și viața cetățenilor din zonele respective".

Întâlnire cu Holzindustrie Schweighofer

Lucia Varga a explicat că s-a întâlnit cu reprezentanți ai firmei Holzindustrie Schweighofer, dar a fost o întâlnire informațională.

"A fost o întâlnire oficială, la minister. O întâlnire pe care am avut-o cu toate firmele care au avut observații sau care au vrut informații privind această modificare a Codului Silvic. Nu a fost o întâlnire de lobby. A fost o întâlnire de informare. În mod transparent, cred că un ministru trebuie să stea de vorbă atât cu firmele private, cât și cu ONG-urile pentru că el trebuie să fie un factor de echilibru între acestea. Trebuie să ia decizii ascultând ambele părți. Din păcate, PSD-ul dorește să manipuleze", a adăugat Lucia Varga pentru DC News.

VEZI ȘI: Lucia Varga și Dan Mihalache s-au văzut cu reprezentanții firmei Holzindustrie Schweighofer

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel