Locomotivă cu abur din patrimoniul național, vândută cu 18.000 de lei

11~15
11~15

Poliţia Judeţeană Sibiu împreună cu polițiștii din Brașov și Cluj investighează legalitatea contractului de vânzare a unei locomotive cu abur aparţinând patrimoniului naţional către Primăria Zlatna, pentru suma de 18.000 de lei, urmând a se lua măsurile legale necesare. Interesant este faptul că firma care a vândut-o, deținătoare a mai multor locomotive, ceruse Ministerului Culturii, care avea drept de preempţiune, sume cuprinse între 30.000 şi 70.000 de euro pentru fiecare.

Reprezentanţii Poliţiei Judeţene Sibiu au precizat, marţi, pentru Mediafax, că au fost sesizaţi, în 24 ianuarie, de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sibiu cu privire la faptul că o locomotivă cu abur, clasată în patrimoniul cultural naţional - categoria tezaur, proprietate a unei societăţi comerciale din judeţul Braşov, a fost vândută de către lichidatori Primăriei din Zlatna.

"Ca urmare a acestei sesizări, au fost efectuate cercetări de către Serviciul de Investigaţii Criminale Sibiu pentru stabilirea legalităţii contractului de vânzare-cumpărare a bunului respectiv. Cercetările sunt continuate de către Serviciul de Investigaţii Criminale Sibiu urmând ca, în funcţie de aspectele constatate, să fie luate măsurile legale", au precizat reprezentanţii Poliţiei Judeţene Sibiu.

În prezent, locomotiva a fost transportată, în 16 ianuarie, la un atelier din Cluj-Napoca pentru reparații, unde polițiștii clujeni au demarat verificări.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Sibiu, alte cinci locomotive cu abur aparţinând muzeului de resort din Sibiu au fost găsite în depozitul unei societăţi comerciale din Târgu Mureş, fiind mutate acolo în baza unui contract de închiriere.

Potrivit legii, închirierea bunurilor de tezaur nu este ilegală, doar intervenţia neautorizată asupra acestora.

Cu o zi în urmă, directorul Muzeului Naţional Brukenthal, Sabin Luca, declara, în cadrul unei conferinţe de presă, că intenţiona să expună într-un muzeu al industriilor cele 40 de locomotive cu abur din Muzeul Locomotivelor cu Abur din Sibiu, înfiinţat în august 1994, însă este nevoit să renunţe la proiect, "din motive administrative".

În 31 decembrie 2000, locomotivele au fost declarate, prin ordin al Ministrului Culturii, bunuri de tezaur, fiind protejate de lege.

Potrivit directorului Muzeului Naţional Brukenthal, în timp ce purta discuţii cu reprezentanţii Ministerului Culturii pentru deschiderea, la Sibiu, a Muzeului Industriilor care să pună în valoare locomotivele cu abur, a aflat că şapte dintre acestea au fost scoase la licitaţie.

Locomotivele aparţineau SC Brafor SA Braşov care, în anul 2007, era în lichidare voluntară şi a cerut Ministerului Culturii, care avea drept de preempţiune (dreptul de care se bucură cineva de a fi preferat în calitate de cumpărător al unui bun - n.r.) sume cuprinse între 30.000 şi 70.000 de euro pentru fiecare dintre cele şapte locomotive. Deși statul a renunțat la acest drept, a fost de acord ca firma să scoată locomotivele la licitație, dar cu sume care să fie minim ca acelea cerute ministerului.

"Lichidate voluntar! Statul român lichidează patrimoniul voluntar. Este vorba de un bun de tezaur. Dreptul (de preempţiune - n.r.) e obligatoriu să fie folosit de Guvern, în primul rând, pentru că instituţiile specializate, cum suntem noi, nu avem pentru aşa ceva bani", susţinea directorul Muzeului Naţional Brukenthal, care spune că una dintre locomotive a fost vândută Primăriei Zlatna, judeţul Alba, cu suma de 18.000 de lei, ddeși este cotată la minim 65.000 de euro minim.

"Mai mult, locomotiva este la Cluj, pe undeva, într-un atelier de reparaţii. Atenţie, fiind vorba de tezaur, deja asimilează penalului", afirma Sabin Luca, care adăuga că restauratorii muzeului trebuie să aibă experienţă de minim zece ani şi să fie supervizaţi pentru a putea interveni cu lucrări asupra unui bun de tezaur.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel