Legea avocaţilor, modificată: Ce se întâmplă cu înscrisurile între client şi avocat

Avocati
Avocati

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 237 de voturi pentru, proiectul de modificare a legii avocaţilor, eliminând prevederile referitoare la posibilitatea ridicării înscrisurilor avocaţilor în cazul în care există suspiciunea rezonabilă că aceştia ar fi comis infracţiuni, precum şi la interdicţia de a fi ofiţer acoperit.

Deputaţii au decis eliminarea prevederii potrivit căreia avocatul este obligat să depună la barou o declaraţie pe propria răspundere, potrivit legii penale, privind apartenenţa sau neapartenenţa ca agent sau colaborator al fostelor organe de securitate ca poliţie politică, precum şi al serviciilor de informaţii. A fost, de asemenea, eliminată interdicţia ca avocatul să fie lucrător operativ, inclusiv acoperit, informator sau colaborator al serviciilor de informaţii. Proiectul mai prevede că exercitarea profesiei de avocat este compatibilă numai cu calitatea de deputat, senator, consilier în consiliile locale şi judeţene, activităţi şi funcţii didactice, activitate literară şi publicistică, calitatea de mediator, arbitru, negociator, precum şi alte activităţi prevăzute de lege. În cazurile în care există incompatibilitate, decizia de primire în profesie va produce efectele numai de la data încetării stării de incompatibilitate.

Avocaţii pot conveni cu clienţii onorarii superioare celor stabilite în tabloul onorariilor minimale adoptat de Consiliul UNBR, mai prevede proiectul adoptat. Pentru asigurarea secretului profesional, actele şi lucrările cu caracter profesional aflate asupra avocatului sau în cabinetul său sunt inviolabile.

[citeste si]

Percheziţionarea avocatului, a domiciliului ori a cabinetului său ori ridicarea de înscrisuri şi bunuri nu poate fi făcută decât de procuror, în baza unui mandat. Vor fi exceptate de la măsura ridicării de înscrisuri şi de la măsura confiscării înscrisurile care conţin comunicări între client şi avocatul său, consemnări efectuate între aceştia. Deputaţii au eliminat, la solicitarea deputatului UDMR Mate Andras Levente, posibilitatea ridicării înscrisurilor avocaţilor în cazul în care din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că aceştia ar fi comis infracţiuni în exercitarea activităţilor specifice profesiei. Potrivit altor prevederi adoptate, raportul dintre avocat şi persoana pe care o asistă sau o reprezintă nu poate forma obiectul supravegherii tehnice decât dacă există date că avocatul săvârşeşte ori pregăteşte săvârşirea unei infracţiuni. Dacă pe parcurs sau după executarea măsurii rezultă că activităţile de supraveghere tehnică au vizat şi raporturile dintre avocat şi suspectul sau inculpatul pe care îl apără, probele obţinute nu pot fi folosite în cadrul niciunui proces penal, urmând a fi distruse, de îndată, de către procuror.

Judecătorul care a dispus măsura este informat, de îndată, de către procuror. Judecătorul poate dispune informarea avocatului. Proiectul mai prevede că nu va constitui infracţiune fapta avocatului de nedenunţare a unor infracţiuni despre care ia cunoştinţă în exercitarea profesiei, cu excepţia celor de genocid, omor, ucidere din culpă, infracţiuni contra umanităţii, precum şi cele prevăzute în legea pentru prevenirea şi combaterea terorismului. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. (Agerpres)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel