Legătura între Adrian Năstase și scandalul diplomatic Ungaria - SUA

Foto: nato.int
Foto: nato.int

Statele Unite ale Americii au retras viza de călătorie a zece oficiali și oameni de afaceri maghiari, suspectați de americani de fapte de corupție. Această practică a fost folosită de Washington și în cazul lui Adrian Năstase, fost premier al României, căruia i-a fost ridicată viza cu trei luni înainte de a fi condamnat în dosarul "Trofeul Calității".

Relațiile diplomatice SUA - Ungaria cunosc o deteriorare fără precedent după ce oficiali din guvernul de la Budapesta au fost incluși pe "lista neagră". Însărcinatul american cu afaceri de la Budapesta a explicat că Washingtonul a sancționat astfel zece persoane deoarece "nu le consideră potrivite pentru a intra pe teritoriul Statelor Unite ale Americii".

Analiștii au interpretat demersul americanilor în cheie politică, înțelegându-l drept un mesaj de îngrijorare al SUA cu privire la apropierea Budapestei de Moscova. În replică, Ungaria acuză lipsa de transparență a acțiunii americanilor. Guvernul lui Viktor Orban spune că nu a fost anunțat în prealabil aplicării acestei măsuri și că SUA nu au făcut nicio dovadă că cei vizați de sancțiuni sunt vinovați de fapte de corupție.

SUA au inclus o țară UE pe lista sancțiunilor împotriva Rusiei

Cea mai răsunătoare astfel de acțiune a americanilor în România s-a consumat în aprilie 2012. Atunci, Ambasada SUA l-a notificat pe fostul premier Adrian Năstase că i-a fost retrasă viza de călătorie spre Statele Unite ale Americii. "Aceasta decizie a fost luata în urma informatiilor devenite disponibile dupa obtinerea vizei", spunea adresa semnată de Consulul General Stephen Vann.

Trei luni mai târziu, la 20 iunie 2012, Adrian Năstase era condamnat definitiv la închisoare cu executare în dosarul "Trofeul Calității". El era urmărit penal în acest dosar din iulie 2008 și fusese trimis în judecată în mai 2010. 

Din 1991 până în 2007, Adrian Năstase a vizitat de șase șase ori SUA în calități oficiale.

Scandal diplomatic Ungaria - SUA: Lovitură de ghiulea a americanilor pentru Budapesta

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel