Leancă: Trupele ruse se antrenează să traverseze Nistrul în câteva minute

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, spune că ţara sa nu se poate opune unei intervenţii militare a Rusiei, dacă aceasta va fi ordonată, dezvăluind că trupele ruse din Transnistria se antrenează să traverseze râul Nistru în câteva minute.

Leancă a făcut aceste declaraţii pentru jurnalistul Bloomberg Jeffrey Goldberg, care a vorbit în timpul unei vizite la Chişinău cu premierul Republicii Moldova şi cu ministrul Apărării, Valeriu Troenco.

Întrebat câte trupe are Republica Moldova, proaspăt numitul ministru al Apărării, Trenco, nu a putut să dea un răspuns exact. “Patru mii, cinci mii“, a spus el.

Premierul Leancă spune că Republica Moldova este paralizată în faţa unui eventual atac al Rusiei.

“Sincer, nu ne bazăm pe faptul că am putea rezista militar unei intervenţii exterioare. Priviţi la exemplul Ucrainei. Armata ucraineană este mult mai mare decât cea a Moldovei. Nu este o soluţie fezabilă. Noi ne bazăm pe de-escaladarea situaţiei, sperăm că toţi, inclusiv estul, înţeleg că aceste tensiuni nu sunt benefice pentru nimeni“, a declarat prim-ministrul.

Citeşte şi: Ce spune Putin despre independenţa Transnistriei şi alipirea la Rusia

În Transnistria, regiune separatistă unde locuiesc aproximativ 500.000 de oameni, sunt disclocaţi în prezent 2.000 de soldaţi ruşi.

“Armata rusă încearcă să înveţe să traverseze râul Nistru în câteva minute“, a spus Iurie Leancă.

Leancă cere mai multă susţinere din partea Uniunii Europene şi a Statelor Unite, pentru a fixa Republica Moldova ireversibil pe drumul către Vest.

“Unii oameni spun că fiecare criză oferă o oportunitate, iar această criză este, desigur, neplăcută pentru noi, dar are şi un aspect pozitiv. O problemă fundamentală a noastră, pe care o are şi Ucraina, este aceea că ne aflăm într-o vecinătate gri. Acum avem nevoie de răspunsuri nu doar pentru Crimeea şi Transnistria. Răspunsul imediat la problemele noastre este ca UE şi SUA să vină cu o viziune pentru a integra Moldova în UE. Înseamnă a susţine Moldova mai mult“, a mai spus Leancă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel