Kovesi, pentru judecători: Când se aplică o prevedere controversată din OUG pe interceptări

Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA, a lămurit, la TVR 1, controversele din jurul OUG pe interceptări, ca urmare a deciziei CCR. 

Șefa DNA a explicat că OUG este o "soluţie provizorie prin care atât DNA cât şi celelalte instituţii vor respecta decizia CCR", adaugând că "începând de astăzi am schimbat modalitatea de punere în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică". "Vom folosi doar o infrastructură tehnică care ne va permite să punem în aplicare mandatele de supraveghre tehnică", a precizat Laura Codruța Kovesi. Ea a adăugat că "efectele deciziei CCR nu le vom vedea nici azi, nici mâine, nici poimâine", subliniind "principii esenţiale ale justiţiei: deciziile CCR se aplică pentru viitor". 

Laura Codruța Kovesi a mai specificat că în DNA, toate dosarele au avut la bază diferite modalităţi de probaţiune, nu au fost dosare bazate doar pe interceptări. Mai mult, a adăugat că "în foarte multe dintre dosare, avem situaţii în care ceea ce se discută între inculpaţi au recunoscut în declaraţiile pe care le-au dat". 

Lămuriri pentru judecători, când se aplică paragraful 52

Șefa DNA a vorbit despre frământarea din sistemul judiciar "privind anumite aspecte din motivarea Curţii - paragraful 52", care "poate să genereze anumite interpretări". Controversa vine în situația în care "decizia se aplică şi cauzelor aflate în curs de soluţionare, pe rolul instanţelor de judecată - poate genera anumite probleme de interpretare". 

Laura Codruța Kovesi a precizat  că "odată ce au trecut de camera preliminară, această excepţie nu ar putea fi invocată cu succes. Am toată încrederea în judecătorii din România că au suficientă experienţ". Ea a subliniat că "legalitatea unei probe se analizează în cameră preliminară" și "dacă sunt invocate cereri după ce dosarul a plecat din cameră preliminară şi în cazul unei hotărâri definitive - judecătorii vor aprecia dacă o asemenea cerere poate avea succes sau nu". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel