Kovesi dă cărțile pe față: Adevărul din DNA, spus de șefa instituției

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, consideră că procentajul de condamnări de 90% pe care îl are DNA este unul normal.

"Mi s-ar părea ciudat ca în toate dosarele DNA să avem 100% condamnare. Cred că asta se întâmpla înainte de anul 1989. Se poate întâmpla ca evoluţia probatoriului să se schimbe, ca situaţiile de viaţă să se schimbe. Deci, nu văd un lucru rău că sunt şi soluţii de achitare. Ce este important de spus este că achitările care sunt imputabile procurorului sunt într-un număr foarte redus, sub 1%", a declarat Laura Codruța Kovesi într-un interviu acordat postului de televiziune Digi 24.

Şefa DNA a adăugat că, de când a preluat conducerea instituţiei, a pus accentul pe reducerea numărului de achitări prin respectarea cu stricteţe a principiilor de legalitate în instrumentarea dosarelor.

"În rapoartele Băncii Mondiale şi în alte rapoarte în care s-a făcut o evaluare, pot să vă spun că suntem peste media europeană (din punct de vedere al condamnărilor obţinute - n.r.), care este evaluată undeva la 70%-75%. Deci, este important că procentul de 90% al DNA este un procent ridicat, dar pot să vă spun că în ultimii doi ani, de când conduc această instituţie, am pus accent pe respectarea legalităţii în primul rând, în tot ceea ce facem. Şi este foarte important să spun că am reuşit să reducem numărul achitărilor, prin faptul că avem în vedere exact aceste principii ale legalităţii (...). Facem o evaluare foarte atentă a achitărilor, pentru a vedea unde am greşit sau dacă am greşit (...). Sunt foarte multe achitări care se dau pentru dosare judecate după opt ani de zile, după nouă ani de zile, după zece ani de zile. (...) Este foarte greu după zece ani de zile să spui că starea de fapt, că probele au rămas aceleaşi. Este foarte important pentru noi să analizăm care sunt motivele achitării", a explicat Laura Codruţa Kovesi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel