Kovesi: Corupţia nu se rezolvă doar cu dosare penale

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a arătat marţi, într-un interviu la Europa FM, că problema corupţiei se rezolvă şi cu prevenţie şi a dat exemplu necesitatea modificării regulilor de atribuire a contractelor publice.

'În activitatea noastră punem accent foarte mare pe tot ceea ce înseamnă măsuri preventive. Corupţia nu se rezolvă doar cu dosare penale. Trebuie modificată legislaţia, să se modifice regulile de atribuire a contractelor publice. Trebuie să luăm măsuri preventive pentru a elimina vulnerabilităţile', a spus Kovesi. Ea a menţionat că în legislaţie încă există dispoziţii contradictorii, care permit şefilor unor instituţii să dispună atribuirea unor contracte către anumite firme.

'Este important ca proiectele de legi să plece de la observaţiile pe care le fac tehnicienii, adică cei care aplică legea. Domeniul achiziţiilor este foarte important, pentru că aici se cheltuie banul public', a arătat şeful DNA. Ea a adăugat că pârghiile pe care le au procurorii în ceea ce priveşte confiscarea averilor ilicite sunt suficiente în prezent, numai că eforturile DNA trebuie susţinute de Ministerul Finanţelor, care pune în executare deciziile de confiscare.

'Nu avem legea ilicitului, dar avem alte pârghii care ne permit să facem confiscări extinse. De exemplu, dacă cineva a primit mită 10.000 de euro, confiscăm acei bani, dar dacă în urma verificărilor stabilim că are o avere mult mai mare pe care nu o poate justifica, facem confiscare extinsă. Este cazul primarului Capitalei, Sorin Oprescu', a exemplificat Kovesi.

Ea a mai arătat că există oameni condamnaţi care, după ce sunt eliberaţi din închisoare, se bucură în continuare de averile lor, obţinute ilegal, iar eforturile poliţiştilor şi procurorilor trebuie susţinute de Ministerul Finanţelor.

'O persoană care nu-şi plăteşte impozitul, după trei luni i se blochează conturile. Nu înţeleg de ce nu se procedează aşa şi în cazul celor corupţi, pentru care există decizii de confiscare', a afirmat Kovesi.

Procurorul şef al DNA a explicat că există corupţie şi la nivelul instituţiei pe care o conduce, fiind unele cazuri de scurgeri de informaţii din dosarele de anchetă, chiar dacă se dă o atenţie crescută la selectarea personalului.

Ea a mai spus că este util şi ajutorul din partea cetăţenilor, atât prin sesizări, cât şi prin colaborare, atunci când sunt audiaţi în calitate de martori.

'Există o stare de aşteptare foarte mare din partea cetăţenilor referitor la ceea ce face DNA. Au fost proteste în care cetăţenii au cerut independenţa DNA, au cerut ca influenţa politică să nu se răsfrângă asupra DNA', a mai declarat Kovesi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel