Klaus Iohannis: PNL ar putea schimba Guvernul în 2015

Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, este de părere  că mai mulţi parlamentari ar putea abandona coaliţia premierului Victor Ponta în următoarele săptămâni. Acest fapt ar putea  conduce la căderea Guvernului anul viitor, relatează Reuters, în pagina electronică.

Într-un interviu acordat Reuters, Iohannis a anticipat că votul prezidenţial va eroda majoritatea controlată de Partidul Social-Democrat al lui Ponta şi aliaţii săi.

"Toată lumea vrea să fie de partea câştigătoare. Prin urmare, este posibil ca în următoarele săptămâni sau luni să avem schimbări în Parlament", a declarat Iohannis la sediul Partidului Naţional Liberal din Bucureşti.

"Aşadar, este posibil ca în 2015 să avem această schimbare care să ofere Partidului Naţional Liberal o majoritate, care va fi folosită pentru a schimba Guvernul", a declarat el.

Preşedinţia îi oferă lui Iohannis posibilitatea de a alege un nou premier în cazul succesului unei moţiuni de cenzură, dar aceasta înseamnă ca zeci de parlamentari să abandoneze actuala coaliţie guvernamentală, înaintea alegerilor generale din 2016.

Citește și: Darius Vâlcov - calendar buget 2015. Ministrul Bugetului a anunțat când va fi prezentat în Parlament bugetul pe 2015

Ca preşedinte, Iohannis a promis o abordare mult mai conciliantă decât cea a preşedintelui în exerciţiu, Traian Băsescu. "Trebuie să fiu foarte clar, este evident că prim-ministrul şi cu mine am avut o competiţie şi s-au produs multe prejudicii", a spus Iohannis. "Dar competiţia s-a încheiat: avem un câştigător şi avem o ţară de condus", a adăugat el.

O primă dispută ar putea apărea în cazul bugetului pe 2015, în care Ponta va trebui să găsească un echilibru între menţinerea deficitului bugetar de 1,4 la sută din PIB şi onorarea promisiunilor făcute în campania electorală, precum creşterea pensiilor.

Iohannis va putea trimite politicile guvernamentale în Parlament o dată. În timpul interviului, el a refuzat să precizeze ce propuneri ar putea respinge şi dacă România va semna un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional după expirarea celui actual.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel