Urmărește emisiunea live


Klaus Iohannis nu cedează la presiunea băsiștilor. Lista consilierilor prezidențiali

Klaus Iohannis  va numi, luni, în funcţie toţi consilierii prezidenţiali, dintre care fac parte foşti colegi de partid, dar şi oameni din mediul universitar. 

Primul decret prezidențial al lui Klaus Iohannis va fi cel în care acesta îi va numi în funcție pe cei pe care i-a ales să-i fie alături la Palatulk Cotroceni.

Simina Tănăsescu, profesor universitar de drept constituţional şi parlamentar, va fi numită de Klaus Iohannis consilier prezidenţial pe probleme de drept constituţional.

Dacă va fi numită, Simina Tănăsescu va începe în forţă încă de sătămâna viitoare, când vor ajunge la Cotroceni două legi extrem de importante: legea bugetului pe 2015, care urmează să fie adoptată duminică de Parlament, şi Legea pentru securitatea cibernetică, adoptată vineri de Senat, care permite servicilor de informaţii să obţină date de la furnizorii de telefonie mobilă şi internet fără a avea mandat din partea unui judecător, aşa cum spune acum procedura.

Dan Mihalache, în ciuda opoziției societății civile, acesta va ocupa șefia  Cancelariei Prezidenţiale.

Citește și: Klaus Iohannis: Voi chema partidele la consultări pentru a decide ce obiective de ţară ne asumăm


Leonard Orban, responsabil cu problemele de politică europeană. De profesie economist, Orban a fost ministru pentru fonduri europene în Guvernele Boc, fost consilier prezidenţial pentru afaceri europene al preşedintelui Traian Băsescu între 2010 şi 2011 şi fost secretar de stat în Ministerul Integrării Europene. Leonard Orban a fost primul comisar European al României, deşi portofoliul ocupat, cel de multilingvism.

Cosmin Marinescu va fi cel care va prelua atribuţiile economice de la Bogdan Drăgoi, omul care s-a ocupat de problemele economice în Administraţia Băsescu. Mai puţin cunoscut în spaţiul public, Cosmin Marinescu este cel care a construit programul economic al candidatului Crin Antonescu, în 2009. Noul consilier prezidenţial a fost consilierul ministrului de Finanţe, Daniel Chiţoiu, dar a refuzat să rămână în Guvernul Ponta după ruperea USL.

Lazăr Comănescu ar urma să preia poziţia de consilier prezidenţial pentru politică externă. Întrucât, în prezent, este ambasador în Germania, este necesară declanşarea de către şeful statului a procedurilor de rechemare din calitatea deţinută. Comănescu a fost ministru al Afacerilor Externe între aprilie 2008 şi decembrie 2008, în Guvernul Tăriceanu.

Andrei Muraru, fost director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria exilului Românesc (ICCMER) şi omul care s-a ocupat de strategia de campanie a lui Iohannis, din poziţia de consilier personal, se va ocupa de relaţia cu societatea civilă şi autorităţile publice. A fost timp de un an, între 2006 şi 2007, consilier în cadrul cancelariei premierului Călin Popescu Tăriceanu.

Citește și: Klaus Iohannis l-a invitat pe Victor Ponta la o întâlnire, luni, la ora 12,00, la Palatul Cotroceni


Laurenţiu Ştefan, care a activat în calitate de consilier politic al ambasadei SUA, ar putea deveni consilier prezidenţial pentru analiză politică al preşedintelui Klaus Iohannis. El este profesor colaborator al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti din 1999 şi doctor în ştiinţe politice din 2003.

George Scutaru va lucra în echipa de consilieri a lui Klaus Iohannis pe probleme de securitate naţională. Scutaru a fost jurnalist al agenţiei Mediafax din 1993 până în 1998, când a devenit consilier al preşedintelui ApR, Teodor Meleşcanu, formaţiune politică la care şi-a depus şi adeziunea.

Tatiana Niculescu Bran va fi purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis. Între 1995 şi 2004, a fost redactor la Radio BBC World Service, Secţia Română de la Londra, iar între 2004 şi 2008 a condus biroul BBC World Service de la Bucureşti.

Delia Dinu, a ocupat funcția de consilier de stat al preşedintelui Traian Băsescu, aceasta urmând  să fie păstrată în această poziţie şi de preşedintele Klaus Iohannis. Ea coordonează compartimentul pentru protocol al Administraţiei Prezidenţiale şi este originară din Sibiu, unde a absolvit Facultatea de Drept. Dinu a fost ofiţer în cadrul Serviciului de Protecţie şi Pază din 2000 până în 2012. (Sursa: adevarul.ro)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel