Klaus Iohannis-Laura Codruța Kovesi, tandem salvator al României- presa americană

Klaus Iohannis, devenit președintele României cu o platformă anticorupție, are nevoie "să lucreze în tandem" cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. 

Este tandemul câștigător în lupta dusă într-una dintre cele mai sărace și corupte țări din Europa, comentează postul de radio NPR. "Este o moştenire greu de depăşit, dar există semne că ţara încearcă să ia un nou start" în această luptă care durează de ani de zile, subliniază NPR, potrivit Mediafax.  

Kovesi: Este încurajator pentru poporul român să vadă că acționăm

Laura Codruța Kovesi a declarat, la Bucureşti, pentru Soraya Sarhaddi Nelson de la emisiunea "Parallels" a postului american, că agenţia pe care o conduce a trimis 890 de inculpaţi în judecată, inclusiv foşti miniştri, parlamentari şi chiar pe fratele fostului preşedinte Traian Băsescu, dar şi pe şeful unităţii de investigaţii pentru crimă organizată şi terorism.

VEZI ȘI: Kovesi, PREMIATĂ de Ambasada SUA

"Este încurajator pentru poporul român să vadă că acţionăm, că autorităţile funcţionează bine", afirmă Laura Codruța Kovesi. Șefa DNA a adăugat că "acest lucru conduce la o consolidare a încrederii în instituţii şi încurajează totodată şi mai mulţi oameni să depună plângeri". Laura Codruța Kovesi spune că flagelul corupţiei este "profund înrădăcinat în mentalitatea românească", subliniază postul.

Macovei: Sistemul lui Kovesi îi obligă pe politicieni să fie responsabili

Monica Macovei a declarat pentru NPR, că "în perioada de tranziţie corpurile care aplicau legea erau slabe şi până poliţiei îi era frică să iasă pe stradă". În opinia europarlamentarei, un sistem judiciar şi direcţia condusă de Laura Codruța Kovesi îi obligă pe politicienii români să fie mai "responsabili", un lucru pe care publicul român îl cere ca pe o "răzbunare".

Protestele i-au adus victoria lui Klaus Iohannis

NPR scrie că mii de români au ieşit în stradă la Bucureşti şi în alte capitale europene în noiembrie, pentru a protesta faţă de proasta gestionare a votului în alegerilor prezidenţiale. Protestele au declanşat un val de simpatie faţă de Klaus Iohannis, care l-a învins în turul doi pe premierul Victor Ponta.

Macovei, mesaj direct pentru Iohannis: Să nu asculte voci din partid, din trecut întunecat

"Sunt profund îngrijorată, dar nu vreau să-l dezamăgesc pe el sau pe oricine altcineva. Îi doresc să fie puternic şi să nu asculte de cei din partide, deci îi doresc să nu asculte aceste voci care vin din trecutul întunecat", declară Monica Macovei cu privire la Klaus Iohannis, precizând că noul preşedinte şi-a asumat în scris zece măsuri privind eradicarea corupţiei şi asiguarea transparenţei.

"Acum putem lăsa toate uşile deschise, nimeni nu va mai fura nimic"

NPR îl citează și pe pastorul luteran din Sibiu, Kilian Doerr, care a declarat că atunci când etnicul german a fost ales primar, în urmă cu 14 ani, un şofer de taxi a spus că "acum putem lăsa toate uşile deschise, nimeni nu va mai fura nimic".

VEZI ȘI: Klaus Iohannis, primul interviu de președinte. De ce a refuzat biroul lui Traian Băsescu- VIDEO

"Ar putea să fie idealism, dar Doerr crede că în timpul lui Iohannis 'corupţia şi deturnarea fondurilor publice nu vor mai fi permise'", comentează NPR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel