Klaus Iohannis - ANI: Procesul privind finanțarea tipografiei FDGR se reia și are termen pe 27 mai

Curtea de Apel Alba Iulia va judeca, pe 27 mai, cerererea președintelui Klaus Iohannis de anulare a raportului Agenției Naționale de Integritate, care l-a acuzat de conflict de interese.

Instanța a suspendat procesul pe 19 martie 2014, deoarece pe rolul Parchetului General se afla un dosar în care ANI reclama ipotetice fapte penale săvârșite de Klaus Iohannis.

Cum un proces penal ține pe loc unul civil, cel din urmă a fost suspendat după ce Parchetul a început urmărirea penală ”in rem” în urma sesizărilor ANI.

Pe 26 septembrie 2014, Parchetul General a închis dosarul în care ANI îl acuza pe Klaus Iohannis de conflict de interese, procurorii stabilind că acesta nu a încălcat legea atunci când a semnat în calitate de primar al Sibiului un contract cu o tipografie deţinută de Forumul Democrat al Germanilor din România.

Vezi și: Carmen Iohannis, proces pierdut la Tribunalul Sibiu

Pe 29 aprilie 2015, Klaus Iohannis a cerut Curții de Apel Alba Iulia să repună cauza pe rol, lucru care s-a și întâmplat.

Următorul termen a fost stabilit miercuri, pe 27 mai, „în vederea pregătirii apărării”, se arată pe portalul instanțelor de judecată.

Acuzațiile aduse de ANI lui Iohannis

ANI a constatat că fostul primar al Sibiului a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală. Agenția susținea că „obiectul contractului semnat cu încălcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ şi penal de către Klaus-Werner Iohannis constituie servicii de informare şi publicitate în vederea implementării Proiectului (cod SMIS: 4915) finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Programul Operaţional: Creşterea Competitivităţii Economice 2007 - 2013 (POS CCE), Axa Prioritară 3 «Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) pentru sectoarele privat şi public»", potrivit unui comunicat de presă al ANI emis la începutul lunii august 2013.

Vezi și: Gafă colosală la Cotroceni! Pe cine a decorat Iohannis

Inspectorii de integritate au mai stabilit că Iohannis a aprobat, în perioada ianuarie-iunie 2011, trei facturi fiscale, în vederea efectuării plăţilor către Tipografia Honterus, valoarea totală a acestora fiind de aproape 10.000 de lei. Primarul municipiului Sibiu a încălcat, conform ANI, şi dispoziţiile articolului din Codul Penal, potrivit cărora “fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material (…) pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.

Astfel, Agenția Națională de Integritate a sesizat atunci Parchetul cu privire la posibila săvârşire de către Klaus Iohannis a infracţiunii de conflict de interese.

Citește și: Decizie finală a ÎCCJ în dosarul Klaus Iohannis cu ANI. Precedent pentru sute de primari 

Sursa: evz.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel