Kazahii de la Rompetrol, avertisment pentru Guvern

Oficialii KazMunaiGas încă mai aşteaptă ca cineva din Guvern să discute cu ei pe marginea situaţiei activelor grupului, care sunt puse sub sechestre de procurorii DIICOT, la aproape două luni de când au trimis Executivului notificarea de dispută privind investiţiile. Kazahii avertizează că daunele pe care le-ar putea solicita României dacă declanşează procesul la Curtea de Arbitraj de la Washington se ridică la cel puţin două miliarde de dolari, potrivit economica.net.

"Nu există nicio dispută în acest moment. Nu avem această dispută. Ea nu a fost lansată, deoarece înainte de lansare trebuie să treci printr-un așa-numit pas zero – acest pas zero este o notificare de dispută privind investițiile, pe care noi am trimis-o pe 26 iulie, și ne așteptăm ca statul român să ia anumite măsuri, să negocieze acestă notificare înainte de declanșarea disputei propriu-zise. În această perioadă de 6-7 săptămâni care a trecut din acel moment nu am avut nicio întâlnire cu instituții guvernamentale. Nu am fost informați că ar exista o anumită comisie sau o anumită structură care să reprezinte Guvenul din acest punct de vedere. Știm că există discuții în acest moment în interiorul Guvernului, deoarece există niște proceduri în aceste cazuri, și au fost inițiate anumite acțiuni, dar timpul trece pe măsură ce sunt implementate aceste măsuri organizaționale. În cel mai bun scenariu, avem la dispoziție șase luni, dar dacă nu avem nicio acțiune din partea Guvernului, putem începe disputa chiar la trei luni după notificare. Vedem că s-ar putea lua anumite măsuri de către Guvern, dar este nevoie ca Guvernul să acționeze. Dar nu pot spune că am început negocierile, deoarece nu există nicio negociere" a declarat pentru economica.net Azamat Zhangulov, senior vice-president KMG Internaţional.

„Din cauza DIICOT, acțiunile și tratamentul care pot reprezenta rezultatul final al anchetei ar putea însemna exproprierea activelor companiei, deoarece vedem că ținta anchetei este privatizarea companiei. Aceasta înseamnă că noi am pierde toate investițiile efectuate în România, care depășesc 2 miliarde de dolari. Vom pierde prețul plătit pentru active. Așadar aceasta este dimensiunea cifrelor despre care vorbim. Iar aceasta ar putea fi nota finală trimisă României după ce se va termina totul", a mai spus Zhangulov.

[citeste si]

Trebuie să ne așezăm și să discutăm punctele problematice, toate elementele care ne limitează activitatea, care trebuie discutate în mod corect cu intituțiile statului român. Deoarece am avut parte de un tratament incorect. Activele noastre au fost puse sub sechestru de două ori. Au fost puse sub sechestru fără o decizie judecătorească, fără nicio bază. Au insituit sechestru, din punctul nostru de vedere, chiar și pentru fapte care nu au legătură cu compania. Aceste acțiuni ne impun nouă limitări. Nu putem finaliza niciun acord încheiat, cum este cazul Memorandumului (memoramdumul semnat în 2013 privind stingerea creanţelor Rompetrol către bugetul de stat şi crearea fondului de investiţii româno-kazah n.red.), nu putem preconiza ce se va întâmpla într-un anumit interval de timp. Vedem că toate aceste lucruri ne limitează activitatea din România. Așadar, ceea ce vrem să obținem aici este să înțelegem în ce termeni și condiții statul român va accepta aceste investiții, iar dacă vom avea un răspuns negativ clar că investițiile noastre nu sunt bine venite, că există anumite idei de expropriere, de naționalizare a activelor, atunci vom ataca aceste acțiuni în instanțele internaționale. Vrem scăpăm din acestă poziție de incertitudine pentru a putea înțelege viitorul. Nu poți sta cu un acord semnat și neexecutat nici după trei ani", a declarat Zhangulov.

Zhangulov: Există acțiuni care limitează oportunitățile de afaceri 

Grupul nu are pierderi operaţionale cuantificate în urma sechestrelor procurorilor, dar poate calcula pierderi de oportunitate, generate de faptul că unele proiecte care puteau aduce profit nu au putut fi demarate. "Valoarea va depinde de acțiunile și consecințele acțiunilor luate de către politic. Deoarece până acum există anumite acțiuni care ne limitează oportunitățile de investiții, iar pentru a identifica pierderile generate de aceste limitări este nevoie de o analiză realizată de experți pentru că este nevoie de multă expertiză în modalitatea de evaluare a oportunităților pierdute. Pentru că există anumite oportunități pe care le pierdem zilnic, pierdem din sumele angajate, proiectele de investiții angajate. În același timp, vedem că competitorii noștri pot obține câștiguri, iar aceste lucruri ar putea fi de asemenea asumate ca pierderi. Din punct de vedere operațional, putem spune că nu avem pierderi, deoarece activitatea noastră operațională este normală", a spus Zhangulov.

„Din cauza DIICOT, acțiunile și tratamentul care pot reprezenta rezultatul final al anchetei ar putea însemna exproprierea activelor companiei, deoarece vedem că ținta anchetei este privatizarea companiei. Aceasta înseamnă că noi am pierde toate investițiile efectuate în România, care depășesc 2 miliarde de dolari. Vom pierde prețul plătit pentru active. Așadar aceasta este dimensiunea cifrelor despre care vorbim. Iar aceasta ar putea fi nota finală trimisă României după ce se va termina totul", a mai spus Zhangulov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel