Joe Biden l-a înfuriat pe Erdogan: Vreau scuze. E istorie pentru mine

Foto: zimbio.com
Foto: zimbio.com

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a solicitat vicepreședintelui american Joe Biden să-și ceară scuze după ce a declarat că Ankara și alte țări din regiune sunt de vină parțial pentru ascensiunea Statului Islamic în Siria și Levant (cunoscut și sub numele de ISIS).

UPDATE 08:00 (duminică): Potrivit unui comunicat al biroului vicepreședintelui SUA, citat de Huffington Post, Joe Biden l-a sunat sâmbătă pe Erdogan pentru a "clarifica" remarcile sale și pentru a-și cere scuze pentru orice "sugestii că Turcia sau alți aliați și parteneri din regiune au aprovizionat sau facilitat intenționat ascensiunea ISIS sau altor extremiști violenți din Siria".

"Dacă Biden într-adevăr a spus asta, este istorie pentru mine", a declarat, sâmbătă, Erdogan, referindu-se la remarcile lui Biden, conform cărora președintele turc i-a mărturisit în timpul unei discuții: "Ai avut dreptate, am lăsat prea multe persoane să treacă (prin Turcia pentru a se alătura ISIS".

Turcia a fost acuzată în mai multe rânduri că a permis jihadiștilor să treacă prin Turcia pentru a lupta împotriva regimului Assad din Siria, flux ce a dus la mărirea numărului de cadre al ISIS. Președintele Erdogan și premierul Davutoglu (fost ministru de Externe) au respins acuzațiile.

Erdogan a susținut că luptătorii străini înarmați - spre deosebire de persoanele cu viză de turiști - nu au intrat în Siria tranzitând Turcia și a adăugat, conform Financial Times: "Dacă într-adevăr a spus (Biden) asta, atunci ar trebui să-și ceară scuze".

Dintre toți oficialii vestici, Joe Biden (cunoscut pentru volubilitatea și gafele sale) a făcut poate cele mai clare sugestii că puterile din Orientul Mijlociu - inclusiv Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar - au sprijinit grupurile jihadiste. "Aliații noștri din regiune au fost cea mai mare problemă a noastră cu Siria", a comentat Biden.

Turcia, trupe terestre în Irak și Siria?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel