Joachim Gauck: Nu există identitate germană fără Auschwitz

Joachim Gauck, președintele Germaniei,  a estimat marți că 'nu există identitate germană fără Auschwitz', la 70 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist, îndemnându-i pe germani să 'protejeze drepturile fiecărei ființe umane', informează AFP.

'Nu există identitate germană fără Auschwitz. Memoria Holocaustului rămâne cauza tuturor cetățenilor care locuiesc în Germania', a declarat Gauck în timpul discursului său de omagiere a victimelor nazismului, susținut în fața deputaților din Bundestag, în prezența cancelarului federal Angela Merkel.

'Aici, în Germania, unde trecem în fiecare zi pe lângă case din care au fost deportați evrei; aici, în Germania, unde anihilarea lor a fost prevăzută și organizată. Aici, oroarea trecutului este mai aproape și responsabilitatea (...) mai mare și mai imperativă ca în altă parte', a subliniat președintele german.

Citește și: Digi24: "Auschwitz - naziştii şi soluţia finală", un documentar la 70 de ani de la eliberarea lagărului

Rememorând tumultoasa emergență a unei memorii colective a Holocaustului în Germania după război, Gauck a descris o țară deja transformată de imigrație și devenită o 'comunitate a responsabilității', chiar tinerii nu au cunoscut războiul, 'chiar oamenii ale căror rădăcini nu sunt germane se simt afectați atunci când descoperă numele foștilor proprietari /ai caselor în care locuiesc/ printre victimele de la Auschwitz'.

Președintele german i-a evocat pe cei mai recenți imigranți, 'care este posibil să fi fost ei înșiși persecutați' sau 'care vin dintr-o țară unde antisemitismul și ura față de Israel sunt răspândite', estimând că ar trebui să 'li se dea adevărul istoric'.

Potrivit lui Gauck, 'datoria morală' a Germaniei 'nu rezidă doar în memorie', ci îi trasează țării 'o misiune'. 'Ea ne spune: protejează și apără umanitatea. Protejează și apără drepturile fiecărei ființe umane', a subliniat președintele Germaniei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel