Istorie de Ziua Națională a Ambulanței. Cum era la început

Miercuri, 11 februarie 2015, Camera Deputatilor in calitate de for decizional a votat Initiativa legislativa a unui senator PSD , privind instituirea zilei de 28 iulie - Ziua Naţională a Ambulanţei din România (http://www.cdep.ro/pls/steno/eVot.Nominal?idv=12329), cu 276 de voturi pentru, 3 voturi impotriva si 4 abtineri. 

Initiativa a fost transformata astfel in Legea 22/2015, publicata in Monitorul Oficial din 10 martie 2015.

Istoria Ambulanței

Ziua de 28 iulie are o semnificatie importanta pentru Serviciile de Ambulanta, prima ambulanta aparand in 28 iulie 1906 din initiativa profesorului Nicolae Minovici. Echipajul era alcatuit din vizitiu si sergenti de oras instruiti de dr. Minovici. Deviza sub care a aparut acest serviciu a fost: "Totdeauna si tuturor, gata pentru ajutor".

Incepand cu 1 august 1907 Salvarea a inceput sa functioneze regulat fiind pusa in practica pregatirea in Salvare a studentilor din anii mari ai Facultatii de Medicina. In primul razboi mondial, Societatea de salvare a participat activ, numarul de interventii in Bucuresti si Iasi fiind de 148.798 de cazuri. In 1931, apare pentru prima data conceptul teoretic de "impingere a actului medical calificat la locul accidentului" lansat de profesorul Nicolae Minovici. In 1948 apare Statia de Salvare a Municipiului Bucuresti, prin nationalizarea salvarii. In 1995 , statiile de salvare judetene devin Serviciile Judetene de Ambulanta. In cei 110 de activitate, profesionistii serviciilor de Ambulanta au salvat milioane de vieti contribuind astfel la pastrarea starii de sanatate a romanilor.

"In fiecare an, in cele peste 2.500.000 de interventii, cei peste 12.000 de angajati ai serviciilor de ambulanta, trebuie sa fie mandri de munca lor si de traditia acestei institutii. In acest an, al implinirii frumoasei varste de 110 ani, in aceasta perioada in care sistemul de sanatate din Romania trece printr-o reala criza, sa incercam toti sa fim alaturi de profesionistii din Ambulanta, medici, asistenti, soferi, de cei care isi sacrifica sanatatea lor pentru a ne da noua, tuturor, sanatate. La Multi Ani", a transmis Conf. Univ. Dr. Florin Buicu, Presedintele Comisiei pentru sanatate si familie Camera Deputatilor.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel