Referendum Irlanda: tinerii au înclinat balanța în favoarea căsătoriilor gay

Irlandezii au votat în marea lor majoritate în favoarea legalizării căsătoriilor între persoanele de același sex, procentul celor care au spus "da" fiind de 63,3%, față de 37,7% care s-au declarat împotrivă, în condițiile în care se mai așteaptă rezultatele din doar trei circumscripții electorale, din totalul de 43, informează DPA.

Prezența la urne a fost neobișnuit de mare, reflectând campania pătimașă pe care au organizat-o ambele tabere. Referendumul a avut loc la 22 de ani după dezincriminarea homosexualității într-o țară unde influența Bisericii Catolice rămâne puternică.

Analiștii sunt de părere ca votul tinerilor a contribuit decisiv la victoria clară a propunerii făcute de guvernul de la Dublin, o coaliției între conservatori si laburiști, iar rata participării la vot ar putea ajunge la 60%, semnificativ mai mare comparativ cu plebiscitele anterioare.

Pentru Kenny, catolic practicant, este "o dovada de necontestat" că electoratul irlandez - care numără ceva mai mult de trei milioane de alegători - a luat foarte în serios această campanie. "Cred că din punctul de vedere al tinerilor, îndeosebi al acelora care au călătorit de peste tot doar pentru a desena un X pe o foaie de hartie, se demonstrează valoarea pe care au acordat-o acestei chestiuni și importanța pe care au dat-o politicii", a spus Premierul.

La rândul lor, Biserica Catolică din Irlanda și conservatorii au desfășurat o campanie energică, argumentând că mariajul trebuie să fie apanajul cuplurilor compuse dintr-un bărbat si o femeie, dornice să întemeieze o familie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel