Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii: Uniunea Scriitorilor merită atât și nimic mai mult, dar nici mai puțin

Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, subliniază necesitatea ca statul român să susțină Uniunea Scriitorilor.

Iată editorialul scris de Ionuț Vulpescu pentru dcnews.ro:

"În ultimul deceniu al regimului comunist, Uniunea Scriitorilor a fost una dintre ultimele redute ale spiritului democratic din societatea românească. Atacată de Partidul Comunist, în pericol chiar de a fi desființată, cenzurată în manifestările ei publice, Uniunea a reușit, totuși, să traverseze "deceniul cenușiu", păstrându-și ierarhiile profesionale și oferind cititorilor valori literare autentice.
După 1989, ca și alte instituții importante, Uniunea Scriitorilor s-a transformat, adaptându-se rapid la noul context democratic. Numai că, spre deosebire de alte repere de dinainte, USR a rămas în picioare. A fost, desigur, supusă presiunilor economice ale unei tranziții care a crezut (greșit) că totul stă în economie, a avut de suportat asaltul veleitarilor și al contestatarilor, revistele ei au suferit sincope de apariție. Însă a rămas în picioare. A continuat să servească literatura și să cultive limba română", a declarat ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu.

Harta credibilă a valorilor literaturii române

Social-democratul a continuat prin a spune că "Unul dintre instrumentele importante prin care Uniunea Scriitorilor își exercită atât rolul de breaslă, cât și cel social, sunt premiile anuale pe care le acordă. Premiile Uniunii Scriitorilor sunt de departe cele mai râvnite premii literare din țară, în pofida cuantumului modest al sumelor de care sunt însoțite. Explicația e simplă: e un premiu profesional, care are girul unui juriu credibil, cu un palmares de invidiat. Toate juriile, în orice țară și în orice epocă, au greșit și greșesc. Câteodată, este premiat un scriitor în vogă, a cărui valoare, în timp, se dovedește redusă. Alteori este ignorat un scriitor lipsit de notorietate, dar valoros. Nici Premiile Uniunii Scriitorilor nu au fost scutite de asemenea erori. Dar, pe ansamblu, ele au desenat o „hartă" credibilă a valorilor literaturii române postbelice. De aceea, pentru garanția pe care o prezintă și pentru faptul că premiază cartea, iar nu publicitatea marilor edituri, Premiile USR sunt atât de dorite".

"Și-au făcut datoria"

"Ele trebuie susținute (inclusiv financiar), chiar dacă nu întotdeauna ni se pare că sunt premiați scriitorii care ne plac nouă, sau despre care auzim din diverse surse că ar fi mai valoroși decât cei care primesc sufragiile juriului. Valoarea culturală și socială a premiilor nu trebuie judecată după o ediție, ci după 20-30 de ediții. Din această perspectivă, extrem de rare sunt valorile evidente ale literaturii române, care să nu fi primit acolada breslei. Ceea ce înseamnă, repet, că Premiile Uniunii Scriitorilor și-au făcut datoria", a mai spus ministru Culturii.

Nici mai mult, nici mai puțin

"Și anul acesta, astăzi, 31 august, suntem invitați la Biblioteca Centrală Universitară, la decernarea Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2014. O festivitate onorată de dl profesor Nicolae Manolescu și de unii dintre cei mai importanți scriitori români de azi. Consider că este important ca statul român, fără să se implice cu nimic în mecanismul nominalizării și al jurizării, să susțină în mod constant și sistematic asemenea instituții, cum sunt Premiile Uniunii. Ele întrețin metabolismul culturii vii și subliniază necesitatea valorilor în lumea de azi. Sprijinul acesta nu înseamnă, cum spun unii demagogi, „controlul statului”, ci un parteneriat și o recunoaștere a importanței pe care Uniunea Scriitorilor, continuatoarea Societății Scriitorilor Români, o are în existența României. Atât și nimic mai mult, dar nici, vorba lui Lovinescu, mai puțin...". a conchis Ionuț Vulpescu.

*notă: intertitlurile aparțin redacției

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel