Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Ion Viorel, triplu campion al României, alături de Geoană: Este momentul să punem în practică adevarata revoltă

Antrenorul echipei de fotbal Gloria Buzău, Ion Viorel, a decis să candideze pentru Primăria Buzău, din partea Partidului Social Românesc, formaţiunea politică a lui Mircea Geoană. 

DC News publică miercuri a doua parte a interviului pe care Ion Viorel, triplu campion al României, ni l-a acordat în exclusivitate.

DC News: Cum catalogați vechea conducere de la Primăria Buzău?

VEZI ȘI: EXCLUSIV Ion Viorel, interviu. Omul cu care Geoană vrea să dea lovitura la primărie


Ion Viorel: Nu as vrea sa pun eu etichete. Sau sa cataloghez politicieni. Totusi, nu pot fi trecute cu vederea efectele negative pe care toti cei care s-au perindat pe la conducerea municipiului in ultimii 25 de ani le-au produs in viata cetatenilor. Comparati, va rog, Buzaul, cu alte orase din Romania. Fata de orasele din Ardeal, Buzaul zici ca este din alta tara. Dar mergeti in Ploiesti, Focsani, Galati si in alte orase, o sa vedeti ca locuitorii acestora, indiferent de starea lor financiara, au parte de cu totul alt standard al serviciilor publice si al amenajarii urbanistice. La Buzau, a functionat ani la rand o combinatie de nepasare, afaceri murdare, lipsa de reactie la problemele cetatenilor si incapacitate de a atrage fonduri europene pentru dezvoltare urbana. Toate acestea au avut ca efecte o economie falimentara, locuri de munca putine, someri multi, o retea publica de drumuri dezastruoasa, preturi mari la servicii de slaba calitate, un numar mare de tineri capabili care au ales sa plece in Capitala sau in strainatate. Dar cel mai mare repros pe care il fac politicienilor este ca au distrus speranta oamenilor. Romanii, in general, sunt oameni optimisti si buzoienii, in special, au o doza suplimentara de buna dispozitie si de rezistenta la conditii vitrege. Cu toate acestea, ma doare sufletul sa vi-o spun, multi dintre oamenii pe care i-am intalnit pana acum si-au pierdut speranta.

Cred ca daca ar fi existat un minim respect fata de oameni, fata de functia de primar si de cea de consilier local, Buzaul ar fi aratat cu totul altfel acum. Cred ca politicienii nu au facut mai mult pentru cetatenii acestui oras pentru ca le-a pasat numai de interesul personal si de buzunarul propriu. Mai cred ca la aceasta situatie a contribuit in mare masura si nepotismul din administratia locala si aranjamentele facute la ocuparea functiilor publice. Aceste elemente nu numai ca au facut loc incapacitatii si lipsei de viziune in administrarea municipiului, ci au si izgonit oamenii valorosi, care ar fi putut contribui, cu ideile lor valoroase si cu cunostintele de specialitate pe care le aveau, la dezvoltarea orasului. Avem nevoie de oameni valorosi in administratie si imi propun sa fac tot ce imi sta in putere sa adun, alaturi de mine, o echipa capabila si performanta, impreuna cu care sa-mi pun Programul pentru Buzau in aplicare.

DC News: Oamenii se plâng că în multe cartiere apa este improprie consumului. Ce părere aveți despre managementul Companiei de Apă? Aveți soluții pentru ca oamenii să plătească un preț normal și să aibă apă de bună calitate la robinet?

Ion Viorel: Din capul locului, va spun ca este de datoria municipalitatii sa asigure cetatenilor de aici conditii corespunzatoare rangului de municipiu. Tocmai pentru ca stau in Buzau si nu la Lopatari (spre exemplu), oamenii platesc taxe si impozite mai mari. Diferenta ar trebui sa se vada in calitatea serviciilor publice, printre altele. Din pacate, serviciile publice de larg interes nu se ridica la calitatea necesara si nu vorbesc aici numai de apa potabila. Energia termica, curatenia orasului, starea generala a infrastructurii, toate acestea lasa de asemenea de dorit. Revenind la apa, nu este normal ca problemele cu apa neagra sa devina o continuitate. Eu nu sunt specialist in retele de apa, asa ca nu pot sa va spun aici si acum care este solutia magica prin care apa sa fie livrata in permanenta curata. Insa specialistii de la Compania de Apa ar trebui sa gaseasca rapid solutiile necesare pentru a pune punct neplacerilor legate de calitate. Daca buzoienii ma vor alege Primar, va pot spune cu certitudine ca ma voi implica serios pentru rezolvarea acestei probleme. Trebuie gasite neaparat solutiile tehnice corecte si trebuie sa existe o colaborare mai mare pentru implementarea acestor solutii.

DC News: S-au făcut presiuni pentru ca dumneavoastră să nu candidați la primărie?

Ion Viorel: Nu le-as spune presiuni. Au fost tatonari din partea majoritatii partidelor politice, intrebari puse mai in gluma, mai in serios, diverse apeluri la o postura de sustinator al unei candidaturi sau al alteia, dar acestea nu m-au deranjat. Cel mult m-au amuzat si mi-au intarit convingerea ca multi oameni politici se tem de mine.

Asupra mea, Ion Viorel, politicienii nu au cum sa faca presiuni. Insa politicienii au facut ce stiu mai bine sa faca: lucruri meschine, executate cu intentia de a-mi stirbi din sansele pe care le am de a deveni primar. Aceste lucruri insa, despre care nu doresc sa comentez acum, nu au facut altceva decat sa arate lumii cu ce gen de contracandidati ma lupt, ce inseamna diferenta dintre un buzoian simplu si un politician si, in cele din urma, s-au transformat intr-un val de sustinere la adresa mea. Glumind putin, va spun si dumneavoastra ce le-am transmis unora dintre politicienii buzoieni: "Voi ma scoateti primar fara ca eu sa misc un deget!"

DC News: Care este cel mai important proiect din programul dumneavoastră politic?

Ion Viorel: Nu am facut un top al proiectelor mele, pentru ca toate cele 10 sunt de importanta capitala. Cele 10 prioritati sunt elementele care imi vor defini cei patru ani de mandat si am vointa si forta de a le pune in practica.

DC News: Ce mesaj aveți pentru buzoienii care nu vor să vină la vot și către cei care nu știu pe cine să aleagă?

Ion Viorel: Cunosc foarte bine prima categorie pe care ati amintit-o. Din aceasta categorie fac parte numerosi cetateni de nota 10, oameni inteligenti, cu caracter, care nu accepta compromisuri si situatii stanjenitoare. Cand vezi ca au trecut atatia ani de la Revolutie si lucrurile care s-au schimbat in bine sunt mai putine decat cele care s-au stricat, iti pierzi increderea in administratie, ii bagi pe toti intr-o oala si ii consideri nedemni de votul tau. Apoi se instaleaza scarba si decizia de a nu mai vota pe nimeni. Aceasta este schema care a condus la gradul mare de absenteism la alegeri si a permis partidelor mari sa castige administratia, mizand exclusiv pe mobilizarea aparatului electoral propriu. Vreau sa le transmit buzoienilor care se regasesc in aceasta categorie urmatorul mesaj: de voi se tem cel mai mult politicienii, de momentul in care voi veti iesi din categoria de absenti de la urne. Ei stiu ca prezenta voastra la vot inseamna alegatori constienti, care nu pot fi dusi de nas, alegatori in tema, alegatori care in niciun caz nu le-ar da lor votul! Neparticiparea la vot inseamna, din pacate, mai mult decat un gest de revolta, inseamna in realitate un vot in alb dat politicienilor care si-au batut joc de acest oras dupa 1990 pana in prezent! Cred ca este momentul sa punem in practica adevarata revolta: participarea la vot si sanctionarea masiva a actualei clase politice!

Legat de cea de-a doua categorie, oamenii se pot folosi de diverse analogii: vechi-nou, alb-negru, cinstit-corupt. Prefer insa sa vorbesc despre ce ma separa pe mine, un om simplu, desi cu trecut public important in memoria buzoienilor, de politicieni. Acestia din urma cred ca este suficient sa-si fluture sigla partidului prin fata alegatorilor si acestia ii vor vota; ei cred ca folosind vorbe mieroase si promisiuni copiate din programul de acum 20 de ani vor obtine usor voturile buzoienilor; ei nu cred in inteligenta alegatorilor, cu toate ca ultimele alegeri au demonstrat contrariul; ei nu cred in dorinta schimbare, de mai bine, a buzoienilor. Eu ma consider altfel. In primul rand, eu nu sunt politician. Nu stapanesc jargonul politic, imi sunt straine meschinariile de partid, nu fac compromisuri care imi afecteaza caracterul, nu negociez interesele buzoienilor, nu suport oamenii necinstiti si certati cu legea. Toate acestea fac parte din definitia politicianului. Eu ma pricep la altceva: cand vad gropi in asfalt, reabilitez drumurile; cand vad ca zi de zi ne pleaca tinerii din tara, le fac cartier de locuinte si programe de ocupare a fortei de munca pentru a-i face sa ramana acasa; cand vad ca locurile de munca sunt din ce in ce mai putine, imbunatatesc infrastructura si serviciile publice, pentru a ne mari atractivitatea ca oras si pentru a atrage investitori; cand vad ca la toate nivelurile creste gradul de coruptie, eu deschid larg usile primariei si ale institutiilor din subordine, pun la dispozitia cetatenilor toate documentele, fac publice toate deciziile si cresc increderea oamenilor in administratie. Cred ca a sosit vremea ca Buzaul sa fie condus de un buzoian caruia ii pasa cu adevarat de Buzau.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel