Ion Lungu, Focșani: Are 102 ani și a luat BACALAUREATUL la 72 de ani

Cetățeanul de onoare al Focșaniului Ion Lungu împlinește peste două luni 102 ani, dar, deși i-a plăcut cartea, și-a obținut diploma de Bacalaureat după ce a ieșit la pensie, la vârsta de 72 de ani. 

Potrivit Adevărul, Nea Ionică, aşa cum este cunoscut în Focşani, nu mai este sprinten ca pe vremea când lucra ca poștaș, însă peste două va aniversa împlinirea a 102 ani.

Născut pe 1 noiembrie 1912, în ţinutul Hotin din Basarabia, Ion Lungu a avut o copilărie nu tocmai fericită. Când avea doar 4 ani, cazacii i-au gonit familia din sat. După ce au fost duşi în marş forţat în satul Mămăliga, unde au suportat foamea, au fost nevoiți în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial să se refugieze din Basarabia.

Abia în 1963 Ion Lungu s-a stabilit în Focşani, iar la pensie a ieșit din meseria de poștaș.

Atunci avea să înceapă un nou capitol al vieții sale: cea de licean. Lui nea Ionică i-a plăcut cartea, dar diploma de Bacalaureat a obținut-o în 1984, la 72 de ani, cu note de peste 8.00. „După ce am terminat şcoala primară, de patru clase, doream să învăţ mai departe, dar tata nu m-a lăsat. Aşa că mă duceam la domnul învăţător, care îmi dădea cărţi, să le citesc. Mai ales cărţi de istorie şi de geografie", îşi aminteşte Ion Lungu. 

„Am terminat cu specialitatea comerţ-contabilitate. Cel mai mult mi-a plăcut istoria, în care sunt autodidact. Dau lecţii multor profesori", a mai spus bătrânul.

În toamna anului 2012, în luna în care Ion Lungu a împlinit 100 de ani, municipalitatea din Focşani i-a conferit titlul de cetăţean de onoare al oraşului, pentru „apărarea drepturilor veteranilor de război din Focşani şi participare activă la viaţa socială şi culturală".

Tot în acelaşi an, a venit şi o recunoaştere din partea Ministerului Apărării Naţionale, care i-a oferit lui nea Ionică gradul de sublocotenent în rezervă pentru faptele sale de armă de pe front, la Regimentul 32 Dorobanţi, din cel de-Al Doilea Război Mondial. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel