Iohannis, încălcare Constituție în cazul Tăriceanu. După declarația Mădălinei Dobrovolschi, președintele poate fi acuzat la art.23

Mădălina Dobrovolschi, purtătoarea de cuvânt a președintelui Klaus Iohannis, a explicat de ce nu au fost invitate unele personalități politice la parada și recepția de 1 Decembrie. La baza întocmirii listei stau criterii precum funcția în stat, dar și criterii de integritate, în sensul în care politicianul să nu aibă probleme penale, a spus Dobrovolschi. 

Afirmația a venit în contextul în care președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, afirma că nu a fost invitat la recepția de Ziua Națională a României de la Palatul Cotroceni. Nici primarul Capitalei, Gabriela Firea, nu a fost invitată. Mădălina Dobrovolschi a făcut o afirmație în urma căruia președintele poate fi atacat pentru încălcarea Constituției.

În Constituție scrie clar, în Articolul 23, despre Libertatea individuală Drepturile şi libertăţile fundamentale. Paragraful 11 al acestui articol stabilește că prezumția de nevinovăție este un drept fundamental: ”Până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti de condamnare, persoana este considerată nevinovată”.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, este în acest moment doar acuzat, nu și condamnat. Invocarea criteriilor de integritate pentru justificarea refuzului de a-l invita încalcă articolul 23 (11) din Constituție, în fața legii, până la o hotărâre definitivă, al doilea om în stat fiind considerat nevinovat. Aplicarea acestor forme de etichetare mai poate fi considerată o formă de presiune asupra Justiției,factorul politic stabilind vinovății înainte de pronunțarea unor hotărâri judecătorești.

Situația nu este mai puțin gravă dacă Mădălina Pușcalău Dobrovolschi nu a dat nume, dimpotrivă, discriminarea, antepronunțarea și presiunea asupra Justiției se extind la o categorie mai largă de lideri politici pe care Iohannis nu i-a dorit la Cotroceni sau la Parada de 1 Decembrie.

Dobrovolschi a spus: "Am văzut că există tot felul de discuţii în spaţiul public referitoare la acest subiect şi ţin să precizez încă de la început faptul că nu voi face referire la anumite persoane, nu voi face referire la anumite nume pentru că nu despre asta este vorba. Este vorba despre nişte criterii care au stat la baza întocmirii listei cu invitaţi şi nu pot şi nici nu vreau să vă ascund faptul că în constituirea acestor criterii care au fost luate în calcul bineînţeles că în primul rând este vorba despre criteriul ca acea persoană să deţină o funcţie în stat, dar să şi respecte nişte criterii de integritate, iar aici vorbim despre inexistenţa unor probleme penale". 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel