Iohannis candidat, Ponta președinte

Decizia luată luni de conducerea PNL a lămurit ultima necunoscută a jocului politic din România. Pornind de la două mișcări surpriză ale lui Klaus Iohannis, Bogdan Chirieac face un pronostic pentru alegerile prezidențiale și evaluează șansele României de a reveni la normalitate.

”Decizia de astăzi a ștabilor din PNL de a-l nominaliza pe Klaus Iohannis candidat la președinția României, limpezește mult lucrurile în politica românească. Klaus Iohannis nu îl va învinge pe candidatul PSD, Victor Ponta, la alegerile prezidențiale din toamnă, indiferent câte gafe va mai apuca să facă liderul PSD.

Klaus Iohannis s-a  născut talent în politica românească, în 2009, când a fost aproape să fie premier și va sfârși speranță, în noiembrie 2014, când va fi aproape să fie președinte.

Altminteri, ca primar al Sibiului, Iohannis a reușit lucruri deosebite, orașul ajungând la nivel de urbe europeană. Mai mult, a reușit să aducă investitori puternici, nu doar în orașul Sibiu, ci și în județ. Consecința: șomajul este infim, iar mari corporații germane, care au investit și datorită primarului Iohannis, au început să facă școli de meserii, fiindcă au înțeles că pe învățământul românesc nu se pot baza.

Ca premier al României, Klaus Iohannis ar fi putut fi o provocare. Cu un președinte aliat, care să ia asupra sa loviturile politice, Iohannis ar fi putut să aducă un pic de spirit german aici, la porțile Orientului.

Problema d-lui Iohannis, atât de apreciat de români pentru faptul că este neamț, este că, astăzi, când vorbim, domnia sa este mai românizat decât, de exemplu, cuplul sudat  Bercea Mondial-Băsescu înainte de filmulețe.

În noaptea europarlamentarelor, dl Iohannis i-a înfipt cuțitul în spate lui Crin Antonescu, ceea ce este o acțiune pur românească, nu nemțească. Faptul că la Congresul PNL a respins, după ce tot el propusese, desemnarea candidatului la prezidențiale, fiindcă simțea că va pierde, este tot o mișcare românească, nu nemțească. Prin urmare, politicianul Iohannis se poate chema, fără urmă de greșeală, Ionescu sau Popescu.

Desigur, nu din aceste motive Iohannis nu are șanse în fața lui Ponta. I-am urmărit evoluția în ultimele luni. Omul e foarte departe de Cotroceni, chiar și fără opoziția BOR. L-am văzut șters și timorat în scandalul Iohannis – 6 case. Și n-a fost decât o mică lovitură de încălzire. Iohannis n-a existat politic în scandalul cu fratele președintelui.

Când s-a anunțat prima dată candidatura lui Iohannis la prezidențiale, gura târgului spunea că dl Ponta, aflat în Gorj, a destupat o sticlă de șampanie. Are toate motivele să mai destupe una. Dl Ponta va câștiga cu peste 50% și primul, și al doilea tur de scrutin.

Dacă lucrurile rămân astfel, dl Ponta are șansa să-și pregătească în liniște un proiect de țară. Poate învăța din greșeala făcută în 2012, când a avut opt luni la dispoziție să-și pregătească un program politic ca prim-ministru. Atunci n-a făcut acest lucru – este adevărat că peste vară s-au întâmplat și evenimentele legate de suspendarea lui Traian Băsescu – și, ca urmare, acum, după peste doi ani de când Ponta este premier, nimic memorabil nu s-a întâmplat pentru România în mandatul său. Guvernul pe care l-a încropit este undeva pe același nivel de competență cu ultimele guverne Boc sau Guvernul Ungureanu. Singura deosebire în favoarea lui Ponta este că în planul politicii externe a avut rezultate personale notabile, în special pe relația Germania, SUA și China. Cu Iohannis candidat al Dreptei, Ponta are șansa să oprească jocurile de doi bani gen “Proiectul Călin Popescu Tăriceanu” și să reflecteze cu adevărat la reconstrucția României. Are șansa să iasă din pantofii pe care îi lasă Traian Băsescu, adică puterea de dragul puterii. De la formarea USL, era evident că Ponta și PSD-ul vizează funcția supremă în stat. Acum, PNL-ul a dat singur la o parte și ultima rezervă a lui Ponta care mai putea să existe: Crin Antonescu. Față de Iohannis, Ponta nu are nicio datorie, față de Antonescu ar mai fi putut să aibă.

Cu siguranță, Traian Băsescu se va opune lui Ponta, așa cum a anunțat. Băsescu și-a pus ca obiectiv al ultimelor șase luni de mandat împiedicarea candidaturii lui Ponta la Președinție. Calculul este simplu și dureros. Problemele apropiaților d-lui Băsescu cu Justiția vor fi puternic amplificate cu PSD-ul aflat la cârma țării pe toate palierele. Traian Băsescu nu pare, însă, să mai aibă resursele necesare pentru a opri ascensiunea lui Victor Ponta. Filmulețe, stenograme, dosare de prin anii ‘90, toate se vor frânge în diferența de credibilitate Ponta-Băsescu, adică în scorul 37-6, înregistrat la ultimele alegeri.

Cu Iohannis candidat nu-mi rămâne decât să sper – bazându-mă pe nimic – că președintele Ponta va fi mai bun decât premierul Ponta…”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel