Iohannis, discurs la comemorarea Primului Război Mondail

Comemorarea Primului Război Mondial aduce cel mai puternic argument în favoarea proiectului european, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, duminică, în cadrul ceremoniei dedicate marcării a 100 de ani de la intrarea României în prima conflagraţie mondială. 

'Într-o perioadă în care Uniunea Europeană este privită de unii cu scepticism, iar valorile sale sunt puse uneori la îndoială sub tentaţia populismului, radicalismului sau demagogiei, comemorarea Marelui Război aduce cel mai puternic argument în favoarea proiectului european. Acesta ne-a oferit mai mult de 70 de ani de pace. Nu întâmplător, Uniunea Europeană s-a născut chiar în locul tranşeelor de acum un secol. Ea este cel mai amplu proiect politic şi cultural de înţelegere şi dialog între europeni, ca alternativă la ură şi dezbinare, un angajament de solidaritate, unitate şi coerenţă în faţa problemelor externe şi interne cu care se confruntă', a spus şeful statului, la ceremonia desfăşurată la Memorialul Eroilor Neamului din Parcul Carol I.

În opinia acestuia, depinde de capacitatea fiecărei generaţii să contribuie cu o viziune care să susţină această construcţie comună.

În acest sens, el a adăugat că este momentul cel mai potrivit în care România se poate angaja la consolidarea edificiului european printr-un proiect de ţară 'modern şi consistent'. 'Este un efort pe care, la fel ca în urmă cu 100 de ani, avem datoria să ni-l asumăm cu toţii: politicieni, oameni de ştiinţă şi cultură, milioane de români. Ca legatari ai generaţiei de la 1916 şi la un secol de la sacrificiul ei, este responsabilitatea noastră să facem ca acest proiect să adauge forţă, substanţă şi unitate Europei şi să pună bazele unei dezvoltări pe termen lung a României', a precizat Iohannis.

Potrivit şefului statului, 'după o perioadă sumbră de jumătate de secol, începând cu 1989 şi mai ales după 2007', valorile şi procesele occidental-europene au devenit fundamentele, pe acestea România gândindu-şi viitorul. 'România a avut în cultura politică occidentală modelul unei democraţii consolidate şi al unui stat de drept funcţional', a completat Iohannis.

El a subliniat că intrarea României în 'Marele Război' a reprezentat un moment de referinţă în istoria noastră, care a făcut posibilă Marea Unire şi a marcat destinul european al ţării.

'În numele statului român, în faţa Monumentului Eroului Necunoscut şi a Memorialului Eroilor Neamului, îmi plec fruntea în memoria celor 800.000 de victime ale Marelui Război, deopotrivă militari şi civili. Nu îi vom uita niciodată. Onorăm astăzi curajul şi determinarea regelui Ferdinand, rămas în memoria naţională drept Întregitorul, dar şi contribuţia reginei Maria, care, prin stăruinţă şi diplomaţie, a jucat un rol important în recunoaşterea internaţională a victoriei în Marele Război şi a Marii Uniri', a arătat Klaus Iohannis. Şeful statului a adăugat că, prin participarea la Primul Război Mondial, România a dovedit apartenenţa deplină la spaţiul european şi 'angrenarea ei definitivă în procesele politice ale secolului XX'. 'Primul Război Mondial a fost nu doar un moment de cotitură în istoria Europei şi a lumii, ci şi o piatră de hotar pentru România.

Trecutul pe care îl evocăm şi jertfele pe care le cinstim sunt (...) exemple puternice care ne angajează la responsabilitate pentru prezentul şi viitorul naţiunii noastre', a susţinut el. În cadrul ceremoniei, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a rostit o rugăciune de pomenire pentru eroii români jertfiţi în Primul Război Mondial. La eveniment a fost prezent, de asemenea, şi fostul preşedinte al României Ion Iliescu. Manifestările comemorative dedicate împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial (1916 - 1919) au fost organizate de Guvern, sub Înaltul Patronaj al preşedintelui. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel