Ioan Gyuri Pascu, destinul unui artist desăvârșit-VIDEO

Ioan Gyuri Pascu, membru al grupului  Divertis din anul 1987, nu ne va mai încânta, de luni, 26 septembrie,  cu zâmbetul lui contagios, nici cu glumele sale. Marele artist a încetat din viață în urma unui infarct.

Născut la 31 august 1961, la Agnita, tatăl său fiind român, iar mama sa pe jumătate unguroaică,  având și origini poloneze și slovace. Mama sa era catolică iar tatăl, la fel ca Gyuri, creștin ortodox.  Ioan Gyuri Pascu s-a lansat în cariera muzicală în anul 1977 și de atunci a abordat diverse stiluri muzicale, printre care: pop, rock, blues și reggae. 

În mai 1978 a luat parte la sărbătorirea Zilei Muncii în Mediaș, unde s-a împrietenit cu frații Septimiu și Horia Moldovan, care erau din aceeași formație cu cântăreața Elena Cârstea. Conform site-ului oficial al lui Gyuri Pascu, aceștia i-au cântat mai multe piese de muzică rock, printre care „Child in Time" a celor de la Deep Purple și „July Morning" interpretată de Uriah Heep.  Între 1978 și 1980 a cântat alături de formația fraților Moldovan, Trandafirii Negri, la nunți și alte festivități. Cu banii câștigați și-a cumpărat prima chitară acustică direct de la fabrica din Reghin și, a învățat să cânte la tobe. În 1979 a compus unul din prime cântece lansate public, „Melancolie". 

A fondat mai multe formații de succes în anii '90, precum The Blue Workers sau Pacific, al căror solist a fost, fiind membru activ al primei formații.

[citeste si]

Pe lângă activitatea de la Divertis, unde a abordat în special satiră politică, Ioan Gyuri Pascu a mai jucat în filme de lung metraj precum O vară de neuitat – în regia lui Lucian Pintilie și în Occident – regizor Cristian Mungiu. A mai jucat în mai multe piese de teatru, precum Take, Ianke și Cadîr, asigurând și coloana sonoră pentru o parte din ele. A colaborat cu mai multe posturi de televiziune, printre care TVR 1, Antena 1 și Pro TV. A mai contribuit ca jurnalist sportiv și comentator de sport și a scris mai multe cărți de spiritualitate și pentru copii.

În 2010, Ioan Gyuri Pascu a divorțat de marea lui iubire, scriitoarea Daniela Marin. După divorţ, artistul a decis să se mute cu chirie, lăsând vila   fiicei şi  fostei sale soţii. 

Despre motivele despărţirii artistul spunea că: "întotdeauna în planul material există orgolii. Probabil a fost cauzată de un conglomerat de mândrie, orgoliu, tradiţionalism, invidie, teamă sau sentiment de vinovăţie. Sunt lucrurile mărunte care ne pierd pe noi. Eu cred că nu se ajungea aici dacă era mai multă comunicare şi adevăr. Pentru că fiecare gândea ceva, dar nu spunea.

Ioan Gyuri Pascu  nu a uitat-o însă pe femeia cu care a fost căsătorit timp de 17 ani, anul acesta,  de ziua ei, Gyuri i-a  transmis un mesaj. "Azi e ziua ei. La mulți ani, Daniela Maria Marin! Fiecare undă de iubire, fiecare vers, fiecare plăsmuire artistică a ta menită să atingă inimi, mireasma de bujor înflorit să le aducă acelor inimi și bucurie inimii tale!", a scris Iona Gyuri Pascu, pe o rețea de socializare, unde a postat și o piesă a lui, dedicată fostei soții și intitulată "Baladă pentru Dana".

În același an a suferit un infarct, după care s-a cufundat în muncă. În primele luni ale anului 2011 l-a jucat pe Cadâr în comedia lui Victor Ion Popa, Take, Ianke și Cadâr, mergând într-un turneu prin România.  Această piesă a fost una de succes, fiind rejucată anual cu Gyuri Pascu în distribuție. Tot din acea perioadă,artistul s-a apucat să compună muzică și să scrie cărţi pentru copii.

În aprilie 2010, Pascu şi-a atras critica mass-mediei, pentru că a fost de acord să participe la Timişoara, la una din şedinţele de Yoga ale grupării conduse de Gregorian Bivolaru: „Oamenii ăia nu mi-au făcut rău şi nu am de ce să fug de ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel