Interviu. Adriana Covaciu suferă de leucemie mieloidă cronică. "O traumă mi-a declanșat boala. Nu aveam simptome grave"

Adriana Covaciu suferă de o boală rară – leucemie mieloidă cronică. Este o formă rară a cancerului de sânge care poate avea efecte foarte grave asupra sănătății, dacă nu este ținută sub control cu ajutorul medicamentelor. Din păcate pentru pacienți, este o boală tăcută ale cărei simptome nu ar trimite aproape pe nimeni la doctor.

Adriana Covaciu a acordat un interviu pentru DC News în care a povestit cum este să lupți cu boala când timpul îți poate deveni dușman.

VEZI ȘI: Dezbatere DC News Live. Viața românilor cu boli rare, o continuă așteptare de aprobări și autorizații

Vestea că are leucemie mieloidă cronică a picat ca un trăsnet. Se întâmpla în urmă cu un deceniu când tânăra avea 24 de ani. De câteva luni nu se simţea prea bine, era obosită mai tot timpul şi avea ameţeli ușoare. Nu erau nişte simptome care să pună mari probleme, nimic de speriat. Pentru că muncea foarte mult, a pus totul pe surmenaj şi nu a acordat atenţie. Cu toate acestea, a ajuns la medic la sfatul unei prietene. Şi-a făcut un set de analize şi de acolo a pornit totul.

Întrebată cum s-a declanșat boala, Adriana Covaciu a spus: "Pur și simplu boala s-a declanșat. Cred că de la o traumă s-a produs totul. A fost o traumă trăită înainte cu două luni de la diagnosticare. A fost o traumă serioasă cu efecte negative asupra mea. Eu nu aveam simptome serioase încât să mă duc la doctor. Am găsit puterea să merg mai departe".

VEZI ȘI: BOLI RARE. 17 molecule noi. CNAS blochează hotărârea Guvernului. "Sancțiuni penale și daune morale"

După diagnostic a început o luptă grea pentru a preveni ca boala să intre într-o fază periculoasă. A fost pusă pe o listă de aşteptare şi cam în patru luni a intrat pe un tratament specific bolii, subvenţionat 100% de casa de asigurări. Partea proastă este că tratamentul nu a funcţionat şi de la an la an analizele ieşeau tot mai prost. Într-un final, după o lungă așteptare, a beneficiat de tratament printr-un program în care au fost incluşi 48 de pacienţi. Practic, a primit medicamentul gratuit din partea companiei care-l distribuie.

În România sunt circa 10.000 de persoane cu forme rare de cancer care aşteaptă să beneficieze de tratamentul adecvat pentru a supravieţui.

În interviul pe care Adriana Covaciu l-a acordat pentru DC News puteți afla prin ce trebuie să treacă un pacient atunci când află că suferă de o boală rară. De asemenea, tânăra ne-a mai vorbit și despre ce-a simțit în momentul în care a aflat că are o afecțiune gravă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel