Întâlnire la Palatul Cotroceni. Traian Băsescu, discurs înflăcărat

Întâlnire de taină la Cotroceni. Politicieni și oameni de afaceri la un loc, alături de ziariști, judecători și un preot. Președintele Traian Băsescu a ținut un discurs "arzător", plin de critici și nemulțumiri. 

"Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Bună seara, bună seara părinte Galeriu, bună seara excelenţelor voastre domnilor ambasadori, bună seara doamnelor şi domnilor. Acum circa două săptămâni am fost surprins de această invitaţie, să vin la Clubul Politic. Am căutat pe site-uri, peste tot, şi eu, am cerut şi celor de la Comunicare să găsească site-ul acestui club; nu l-am aflat. În schimb, uşor, uşor, am aflat că mulţi politicieni frecventează întâlnirile clubului care se desfăşoară, de regulă, într-un cadru mult mai restrâns şi în locuri să spunem relativ publice, adică la un restaurant, ştiu eu în ce alt loc public. Am întrebat cam câţi oameni participă la o întâlnire cu mine la Clubul Politic. Mi s-a spus 15 - 20. Zic: «Dar e mare clubul?» Mi s-a spus: «da, destul de mare, dar dacă ne întâlnim la un restaurant...» şi atunci, am spus: «Haideţi la Palatul Cotroceni pentru întâlnirea clubului, mai ales că e întâlnirea anuală, şi hai să organizăm aici şi să vină cât mai mulţi din membrii clubului». Iniţial, programasem să facem întâlnirea într-un salon al Muzeului, un salon în care ar fi încăput, spuneam eu, vreo 50 - 100 de oameni. Pe urmă, când am văzut crescând lista de confirmări, am spus: «Trebuie să schimbăm sala» şi, iată, se dovedeşte că sala aceasta este la limită pentru trei, patru sute de invitaţi care sunt aici în această seară", a declarat președintele Traian Băsescu, la dineu. 

Iată continuarea discursului președintelui Traian Băsescu, potrivit presidency.ro

"Ce m-a fascinat, din punct de vedere al invitaţiei, a fost faptul că este un club care vrea să stimuleze elitele să intre în politică şi acesta a fost canalul de sensibilitate pe care am decis să vă invit aici. Pentru că sunt unul dintre politicienii care spune - şi s-a văzut că spun degeaba - că avem nevoie de o clasă politică nouă, avem nevoie de o elită politică formată din oameni care ştiu cine sunt, formată din profesionişti, formată din oameni care, dacă pleacă din politică, au refugiul în propria lor meserie, în propria lor preocupare, în calificarea pe care o au. Sunt prea mulţi oameni în politica românească necalificaţi, şi nu pentru că n-ar avea diplome, dar pentru că în meseria lor sunt nişte zerouri şi, atunci, nu te poţi aştepta de la ei ca, odată ajunşi la locul de decizie politică, să facă altceva decât, într-o zi de marţi a săptămânii, să se adune o sută de legi şi ei să voteze fără să ştie ce au votat. Am convingerea că deficitul de pregătire profesională şi de conştiinţă a propriei alori profesionale face ca mult prea mulţi politicieni din cei 588 de parlamentari să fie un balast politic, şi nu o valoare politică. De aceea, mesajul clubului: Angrenaţi-vă în politică oriunde vreţi, dar intraţi în politică! mi se pare un mesaj extrem de important. Neutralitatea politică a clubului, neasumarea unei ideologii, dar îndemnul de a stimula oameni valoroşi să intre în politică mi se pare aproape un act de caritate făcut pentru România. Seceta în politică, seceta de valori este uriaşă şi asta nu pentru că România nu are valori, dar pentru că valorile s-au îndepărtat de politică şi datorită deprecierii credibilităţii clasei politice în fața populaţiei.

Întâlnire la Palatul Cotroceni. Lista, un fals? Cine sunt marii absenți de la dineu

Nu este, însă, altă soluţie decât ca elitele să spună, de regulă: aici este clasa politică, dar eu îmi asum, ca om valoros, să intru în această clasă şi, aşa cum ne-au trebuit 25 de ani să o decredibilizăm complet, în cinci, şase ani să refacem credibilitatea clasei politice prin cei care acced în interiorul clasei politice. Nu reuşim să facem o reformă a partidelor, pentru că nu vor chiar conducătorii partidelor să aibă parte de această reformă, care, atunci când este făcută, este dureroasă. Vă pot spune ca om care a făcut un experiment de reformă internă într-un partid, într-un moment dificil pentru partid, şi vă asigur că nu a fost uşor. Eram preşedintele PD când am hotărât, spre exemplu, printr-o decizie a Biroului Permanent, ca niciun consilier, primar sau viceprimar să nu mai poată rămâne în Partidul Democrat dacă are afaceri cu primăria în care lucrează. Acest lucru se întâmpla în 2002, când PD avea, la acea vreme, şapte procente în sondaje. A fost o reformă internă care a însemnat multe pierderi, dar partidul şi-a luat o resursă din care a putut să ajungă până la 35 de procente. Acum procesul trebuie reluat, pentru că, în timp, dacă nu se menţin nişte standarde continue, calitatea structurii politice se depreciază. V-am dat exemplu cu PD, în condiţiile în care eu nu am nicio legătură şi nu eu este o promovare pentru PD, dar am vrut să vă spun că apelul pe care l-a făcut domnul preşedinte aici este un apel absolut raţional şi, mai ales, dacă se şi finalizează cu convingerea dumneavoastră că, făcând parte din elita intelectuală, puteţi participa şi la viaţa politică ar fi extraordinar. Vă asigur că nu cei care fac politica la nivel înalt, să spunem parlamentari, miniştri, preşedinţi, sunt cei care vor suferi dacă nu se produce o îmbunătăţire a calităţii clasei politice, ci chiar dumneavoastră veţi suferi sau şi dumneavoastră, alături de cele 20 de milioane de români, şi dumneavoastră, elitele, veţi suferi. Sigur, am văzut că este la modă să nu te implici în politică şi să spui: «uite ce rău fac» sau să spui: «nu mă interesează».

Întâlnire Palatul Cotroceni. Bogdan Chirieac: Interzisă în România. De ce este secretă 

Este la modă, dar este o atitudine păguboasă pentru ţară, iar dacă pretinzi, ca om, a face parte dintr-o elită, atunci trebuie să funcţioneze şi răspunsul la întrebarea: ce pot să fac pentru ţară? Şi cel mai bun lucru pe care elitele îl pot face pentru ţară este să se angreneze în viaţa politică, ducând după ei acolo, în viaţa politică, bagajul de bun simţ pe care îl au, bagajul de eleganţă pe care îl au, bagajul de cunoştinţe pe care îl au şi, dacă vreţi, mândria de a fi elite şi capacitatea de a putea să spui oricând: «am plecat din politică pentru că eu nu din asta trăiesc». Fără a avea pretenţia de a face parte dintr-o elită a ţării, vă pot spune că tot timpul am fost extrem de relaxat cu privire la lungimea vieţii mele în politică, pentru că ştiam că oricând am în sertar brevetul de căpitan de cursă lungă pe care îl scot şi îmi asigur viaţa. Uitaţi-vă în Parlament, mai ales la generaţia tânără, au diplome şi nu au profesat, nu înţeleg măcar altceva din politică decât exerciţiul puterii şi, uneori, exerciţiul nedemocratic al puterii; exerciţiul puterii de multe ori dus până la iraţional, adică nu îmi pasă de ce se întâmplă sau de ce spun unii sau alţii. Nu aş vrea să vă ţin tare mult. O să îmi facă multă plăcere să mai schimbăm puncte de vedere în această seară, de aceea voi pune capăt discursului meu cu bucuria că am fost inspirat să spun să facem această întrunire a clubului la Cotroceni, pentru ca la întrunire să poată participa cât mai mulţi oameni şi, dacă vreţi, ca un preşedinte la sfârşit de mandat, care a văzut multe în cei 10 ani şi a înţeles multe din modul cum funcţionează statul şi a înţeles şi de ce nu funcţionează statul şi a înţeles şi de ce România nu avansează suficient de rapid, închei spunându-vă: elitele trebuie să se angreneze în politică. Este singura şansă pe care România o are. Calitatea structurii politice a României este atât de scăzută, încât ea nu poate garanta evoluţia pozitivă în ritmul în care am putea să o facem fără implicarea elitelor". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel