ÎNREGISTRĂRI TRAIAN BĂSESCU, VICTOR PONTA. Ce riscă Traian Băsescu. Lucian Bolcaș: "Sâvârșește o infracțiune"

Președintele Traian Băsescu a publicat înregistrările din timpul consultărilor de la Cotroceni cu premierul Victor Ponta și ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu. Avocatul Lucian Bolcaș și Sergiu Andon au precizat, pentru DCNews, ce ar risca președintele în urma deciziei de a-și spăla imaginea de "bădărănism", acuzată de premier. 

Precedentul creat de Traian Băsescu

"Aceste înregistrări nu sunt proprietatea personală a lui Traian Băsescu. Ele aparțin Admnisitrației Prezidențiale, care trebuia să elaboreze un regulament de folosire al acestora, clasificând și în funcție de legea secretului de stat, gradul de securizare al acestora. Este absolut bădărănesc ca atunci când o convorbire vizează două persoane, publicare ei să se facă din dorința uneia singure, în aceste condiții este vorba de folosirea lor în scopul de presiune politică. Evident că este o acțiune abuzivă, nu știu ce forme au îndeplinit funcționarii Administrației Prezidențiale în ceea ce privește predarea către Traian Băsescu a înregistrărilor, care, repet, nu sunt proprietatea sa personală", a spus avocatul Lucian Bolcaș, pentru DCNews. 

VEZI și: DC News cere publicarea discuțiilor Traian Băsescu-Emil Boc pentru reducerea salariilor și pensiilor 

Cu privire la precedent, avocatul Lucian Bolcaș a precizat că, în situația în care nu există o clasificare privind securizarea acestor înregistrări, și, după știința mea până la această oră nu există, aceste înregistrări au regim public, pe care l-a creat președintele Traian Băsescu, la această oră, prin publicarea de capul lui, fără acordul nimănui.

Închisoare de la 3 luni la 3 ani sau amendă

"Codul nostru penal mai are o prevedere, care părea destinat jurnaliștilor, dar este îndreptată împotriva lui Traian Băsescu. Se referă la publicarea de informații cu caracter clasificat sau care nu sunt destinate publicității. Aceste înregistrări nu sunt destinate publicității și domnul Traian Băsescu săvârșește o infracțiune", a conchis avocatul Lucian Bolcaș.

De aceeași părere este și avocatul Sergiu Andon, care a decarat, pentru DCNews că "e vorba de înregistrări făcute în timpul unor convorbiri oficiale între președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta. Sunt informații nepublice, n-au fost discuții cu public, atunci ne aflăm în fața infracțiuni prevăzute la articolul 304 din Codul Penal, cu privire la divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, care se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă".

Vezi și: DC News cere desecretizarea înregistrărilor Băsescu-Boc. Ce răspunde Președinția

Avocatul Sergiu Andon a precizat că președintele ar putea intra sub incidența Codului Penal, dacă mai publică și alte înregistrări, așa cum a spus, miercuri, într-un interviu de presă și totul depinde de premier, dacă îl provoacă, cum a fost cu acuzația de "bădărănism". În acest caz, președintele Traian Băsescu se poate scuza prin argumentul prezentării dovezilor cum că premierul Victor Ponta a emis informații eronate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel