Începe Festivalul Naţional de Teatru!

Deschiderea oficială a celei de-a 26-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru va avea loc vineri, 21 octombrie, de la ora 18:00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, cu ocazia vernisajului Expoziţiei-document dedicate marelui dansator şi coregraf  Gigi Căciuleanu.


Vernisajul expoziţiei Căciuleanu va fi urmat de un coupé: spectacolul Un minut de dans, sau Uf!, de la Teatrul Mic, şi Vivaldi şi anotimpurile sale, producţie a Companiei „Liviu Rebreanu” – Teatrul Naţional Târgu-Mureş, două din cele mai recente creaţii ale maestrului.

„Dansul – ocupă în Festivalul Naţional de Teatru 2016 un loc foarte important. Iar omagiul nostru este adus, prin această deschidere a porţilor FNT, artistului Gigi Căciuleanu. Cu el venim foarte aproape de dumneavoastră. Împreună cu el – vă invităm în lumea lui. Vom deschide Festivalul cu un vernisaj al unei expoziţii «altfel», o expoziţie intitulată simplu: Căciuleanu.

În lumea lui Gigi Căciuleanu veţi întâlni acel mare artist, cu multe, nebănuite valenţe, şi veţi putea descoperi de unde – energia lui, de unde – forţa, creativitatea şi lipsa lui de oboseală. Aşa vi-l propunem noi pe Gigi Căciuleanu”, afirma Marina Constantinescu.

“Teatrul poartă în fiinţa lui mesajul veşniciei, se destăinuia Ion Caramitru. Urmând ciclul existenţei, dă viaţă personajelor lui etalon. Teatrul îşi asumă drept de viaţă şi de moarte asupra fiinţelor de fum pe care le însufleţeşte. Ele trăiesc încremenite între coperţi de carte şi aşteaptă răbdătoare mâinile dibace care să le pună în mişcare, să le facă să respire, să se lupte şi să moară pentru a învia din nou, de fiecare dată când cineva deschide Cartea.

Mă uit cu nostalgie în urmă şi revăd ca într-un caleidoscop miile de personaje ale Teatrului Universal şi regret nespus că am întruchipat pe scenă doar câţiva regi şi prinţi sau câţiva oameni simpli care au vrut să schimbe lumea, aşa cum şi eu mi-aş fi dorit.

Am mers cu ei până la capăt şi i-am adus să-şi susţină cauza în arenă. Pentru a face teatru adevărat şi viu e nevoie de Pasiune, spun unii, Sacrificiu, alţii. Şi una şi alta, dar, mai ales, implicarea lui adâncă în realitatea zilei, în analiza vremurilor pe care le trăim, în politica de zi cu zi.

Parafrazându-l pe Hamlet, Aveţi grijă de actori aşa cum se cuvine, căci ei sunt cronica vie şi prescurtată a vremurilor”.

 “Am gândit această ediţie şi ca pe un manifest împotriva distrugerii aristocraţiei culturii, a valorilor civice, a lumii profunde, normale şi aşezate, Un alt fel de a fi împreună, o vreme, ca să ne păstrăm verticalitatea, moralitatea şi visele. Sunt 40 de spectacole din toată ţara, nume importante, dar şi nume noi, spectacole mici, bijuterii, dar şi spectacole grandioase, spectacole de teatru-dans sau de dans în care sunt angrenate trupe de actori poate la prima experienţă de acest gen, alături de nume consacrate, nume celebre ale dansului contemporan.

Şi încă multe altele pe care le vom descoperi în cele zece zile de efervescenţă teatrală.

Pentru că acest festival doreşte să arate valoarea din acest moment a teatrului românesc.

FNT este cu mult mai mult decât lista spectacolelor selecţionate. Asta dă baza. Carnea. Miza. Pe lângă cele 40 de producţii teatrale naţionale sunt trei creatori străini pe care i-am invitat special, nume cu totul excepţionale, cu unii dintre ei fiind în dialog şi negocieri de peste doi ani. Ca director artistic al festivalului, cred în valoarea festivalului, cred în această selecţie. Cred într-un  Bucureşti transformat într-o Capitală a Teatrului”, mărturisea Marina Constantinescu.

Cea de-a XXVI-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru îi este dedicată artistei Miriam Răducanu: o personalitate de neegalat a scenei româneşti, care a predat, generaţiilor de actori şi dansatori, profesionalismul, rigoarea, pasiunea, dăruirea şi lecţia tinereţii fără bătrâneţe. 

Pasajul Universităţii a devenit, din nou, pentru două săptămâni, Pasajul FNT.

Puteţi descoperi informaţii despre tentaţiile celei de-a 26-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru, să urmăriţi momente dedicate Festivalului sau în strânsă legătură cu acesta, pe plasmele răspândite în întreg spaţiul pietonal, să vă opriţi în faţa istoriei teatrului, ajutaţi de expoziţiile pe care organizatorii vi le propun, sau să vă încetiniţi paşii când treceţi pe lângă titlurile cărţilor oferite de standurile editurilor partenere. 

Deschis într-un loc aglomerat şi cu oameni grăbiţi, Pasajul FNT oferă trecătorilor imaginea unei lumi şi stabileşte punţi de legătură: între public şi eveniment, între ediţiile anterioare şi cea de-acum a Festivalului Naţional de Teatru. 

Amplasate pe culoarele ce traversează întregul Pasaj, cele două expoziţii refac un peisaj al memoriei teatrale.

Produsă şi vernisată în ediţia 2014 a Festivalului, expoziţia Magistre fără seamăn, slavă!, dedicată actorului George Constantin este un memento perpetuu al acestui gigantic artist şi efortului său creator de-o viaţă. Cu imagini din spectacole celebre sau din arhiva personală, expoziţia este, totodată, şi un traseu al memoriei culturale pentru mulţi dintre trecători. 

Tot la categoria retrospective se situează şi cealaltă expoziţie de fotografie, semnată de Maria Ştefănescu şi Sorin Radu.

Pe plasmele din Pasajul FNT puteţi urmări seria de proiecţii The Complete Walk, produsă de Teatrul Shakespeare’s Globe din Marea Britanie, ca parte componentă a programului Shakespeare Lives, şi difuzată în România prin British Council. The Complete Walk reprezintă o călătorie printre cele 37 de piese de teatru semnate de Marele Will, concretizată într-o serie de scurtmetraje, cu o distribuţie fenomenală, printre care se regăsesc unii dintre cei mai buni actori din întreaga lume – James Norton, Gemma Arterton, Dominic West sau Simon Russell Beale.

Seria de proiecţii cuprinde şi interviuri live FNT, difuzate zilnic, de luni până vineri, de la orele 11.00 şi 14.00, precum şi interviurile realizate de MyStage pentru FNT cu artiştii implicaţi în această ediţie a Festivalului sau filmele demo ale spectacolelor din programul evenimentului.

Şi, deloc în ultimul rând, de aici vă puteţi informa despre tot ce se întâmplă în Festival: spectacole, distribuţii, realizatori, unde mai sunt bilete şi cum se pot cumpăra, vernisajele expoziţiilor şi lansările de carte, adresele teatrelor şi tot felul de amănunte care să faciliteze spectatorului participarea în Festivalul Naţional de Teatru.

Cinci expoziţii în zece zile

Teatrul este, în esenţă, momentul acela de „acum”, desfăşurat pe viu, sub ochii spectatorului. Însă teatrul înseamnă şi acumulare, gând, sinteză, cantonare în memorie şi raportarea ulterioară la aceasta, ca treaptă superioară a înţelegerii actului artistic şi a semnificaţiei sale profunde.

Iată de ce, Festivalul continuă, şi în această a 26-a ediţie, să ofere publicului interesat o suită de manifestări menite să diversifice raportarea la fenomenul teatral printr-o serie de evenimente expoziţionale de impact care, făcând apel la memorie, să dezvăluie faţete noi, proaspete, neştiute ale marilor artişti de lângă noi.

Cele cinci expoziţii pe care Festivalul le oferă, pe parcursul celor zece zile de desfăşurare, iubitorilor de teatru au fost curatoriate de Irina Tapalagă – director de imagine al FNT, care explică: „Expoziţiile Festivalului Naţional de Teatru continuă să joace şi anul acesta cartea provocării spaţiale. Sunt cinci expoziţii, în cinci spaţii complet diferite ca stil, plan şi logistică.

Citește și: Proiecţia specială „Livada de vişini"

De obicei spaţiul dictează abordarea şi lucrul acesta l-am verificat încă o dată, anul acesta, fiind pusă faţă în faţă cu cinci incinte de o diversitate absolută: Muzeul Naţional de Artă al României, două foaiere ale Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Teatrul ACT şi Galeria Kube Musette, care vor căpăta o trăsătură comună şi o menire comună: să aducă un omagiu vizual, plastic, lumii scenei româneşti”.

Spaţiul supradimensionat, de marmură albă al foaierului Sălii Mari a Teatrului Naţional, găzduieşte expoziţia de fotografie, grafică şi video Gigi Căciuleanu, al cărei vernisaj va deschide, oficial, cea de-a 25-a ediţie a FNT. Piesa centrală a expoziţiei este un ecran de mari dimesiuni, flancat de panouri cu fotografii alb-negru. Lucrările şi proiecţia respiră împreună, la unison, umplând un spaţiu aparent greu de domesticit.

De la rece, la cald – de această dată în foaierul Sălii Studio a TNB şi având ca suport peretele de cărămidă, roşu englez – va putea fi văzută expoziţia Oanei Maria Cajal, Shakespeare ad infinitum. “Picto-colajele”, cum îşi denumeşte artista operele, sunt puse în valoare de jocul grafic al cărămizii.

Kube Musette, o galerie şic de pe Calea Victoriei, aruncă privitorul în altă lume, modernist minimalistă: spaţiu cubic, alb, cu perete cortină de sticlă, clar, simplu, linii curate. Galeria este gazda expoziţiei dedicate actorului Marcel IureşAtitudini. Spaţiul te obligă la impact vizual. Şi chiar impact vizual este – prin fotografie alb-negru, secondată de imagini de foarte mare dimensiuni, de un roşu puternic.

Şi tot pe Calea Victoriei, la doar câţiva paşi distanţă, se află sediul Teatrului Act, care împlineşte anul acesta 18 ani. În foaierul său, gândit în stil avangardist de părinţii săi spirituali, se află o Expoziţie de afişe ale celor mai bune spectacole jucate de-a lungul timpului pe scena celui dintâi teatru independent al României.

Muzeul Naţional de Artă al României completează diversitatea de spaţii expoziţionale ale Festivalului. Cadrul clasic, elegant, găzduieşte o instalaţie a scenografului Dragoş Buhagiar. Aici e o întâlnire a contrastelor. Spaţiul riguros cuprinde obiecte gândite şi regândite în contextul scenic al mai multor creaţii regizorale. Transmutaţii – este numele expoziţiei în care obiectele sunt cu mult mai mult decât nişte obiecte.

Cele cinci expoziţii vor fi deschise marelui public pe întreaga durată a Festivalului Naţional de Teatru, între 21 şi 30 octombrie.  

Licitaţia caritabilă „Dăruind vei dobândi” 

Festivalul Naţional de Teatru continuă şi în acest an iniţiativa caritabilă de succes care a debutat în urmă cu două ediţii: licitaţia Dăruind vei dobândi de la Artmark

Preocupat în aceeaşi măsură de valoare şi de soarta oamenilor care pun în valoare actul artistic – Festivalul organizează sâmbătă, 29 octombrie, începând cu orele 12.00, la sediulGaleriilor Artmark, o licitaţie cu diferite obiecte de artă, obiecte personale sau artefacte-mărturii ale activităţii teatrale, oferite de către artişti de seamă ai momentului sau de familiile acestora.

Sumele strânse din vânzarea acestor obiecte vor fi donate programului caritabil iniţiat de UNITER – Campania Naţională Artiştii pentru artişti.

Licitaţia caritabilă desfăşurată sub genericul „Artiştii pentru artişti" va scoate şi anul acesta la lumină peste 50 de lucruri personale donate de actori sau de familiile şi prietenii acestora – obiecte-martor încărcate de emoţie umană şi artistică: schiţe celebre de decor şi costume din spectacole memorabile, lucrări de grafică, pictură sau fotografie, bijuterii, precum şi alte artefacte aparţinând unor momente de graţie petrecute pe scena românească de-a lungul timpului. Amatorii de artă care se vor afla la sediul Artmark din Palatul Cesianu-Racoviţă în penultima zi de Festival se vor pune, prin achiziţiile lor, în slujba celor ce-au oferit în viaţa petrecută pe scenă sau din culise, emoţia.

Între donatori îi veţi regăsi pe: Puiu Antemir, Irina Bârlădeanu, Coca Bloos, Dragoş Buhagiar, Diana Cavaliotti, Ştefania Cenean, Horaţiu Mălăele, Maia Morgenstern, Sibila Oarcea, Ruxandra Onofrei, Anca Pâslaru, Viorica Petrovici, Anca şi Daniel Răduţă, Helmut Stürmer, Mihaela Teleoacă, Iuliana Vîlsan ş.a. 

Cea de-a 26-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru se desfăşoară  sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

Producători:  UNITER – Uniunea Teatrală din România şi Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Proiect finanţat de Ministerul Culturii

Sponsor principal: BRD

Sponsori: FARMEXIM, Domeniile BLAGA, AEF – Asociaţia Arbitrii Eleganţei şi BORSEC

Parteneri Media Internaţionali: Radio Europa Liberă şi Deutsche Welle

Simbol al eleganţei şi calităţii şi unul dintre cele mai puternice branduri de maşini din întreaga lume, Mercedes-Benz continuă să inoveze, sub semnul pasiunii şi perfecţiunii. „În căutarea firească a excelenţei” reprezintă şi un ghid, dar şi un drum al asocierii Mercedes-Benz cu evenimente notabile din România, Festivalul Naţional de Teatru fiind înscris în acest portofoliu în ultimii trei ani. Mercedes Benz susţine valoarea teatrului românesc.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel