În ce condiții va putea face SRI interceptări

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat că, prin Ordonanţa de Urgenţă privind interceptările, adoptată de Guvern, organele SRI vor putea fi desemnate organe de cercetare penală în cazuri de securitate naţională şi terorism în domeniul interceptărilor.

"Am mai modificat un articol în Legea 14/1992, şi anume articolul care prevede şi care ar rămâne aşa: «organele SRI nu pot efectua acte de cercetare penală, nu pot lua măsura reţinerii sau arestării preventive şi nici dispune de spaţii proprii de arest». Dar, în considerarea modificării despre care am vorbit la Codul de Procedură Penală, am spus că, prin excepţie de la această regulă, organele SRI pot fi desemnate ca organe de cercetare penală speciale, în sensul prevăzut expres de Codul de Procedură Penală, şi anume Art. 55 alin. 5 şi 6, pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică conform prevederilor aceluiaş Cod", a adăugat Prună, precizând că ceea ce a făcut a fost să se asigure continuitatea în ceea ce priveşte mandatele de siguranţă naţională care privesc strict Titlul 10 din Codul Penal şi infracţiunea de terorism.

Prună a explicat şi care va fi rolul SRI în cazul interceptărilor, prin funcţionarea Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor.

"A fost necesar să modificăm Legea 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea SRI şi am clarificat, am modificat Articolul 8, în sensul de a spune că, pentru relaţia cu furnizorii de comunicaţii electronice destinate publicului, infrastructura aceasta specială, care este cunoscută sub numele de Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor, este desemnată cu rolul de a obţine, prelucra şi stoca informaţii în domeniul securităţii naţionale", a spus Prună, la finalul şedinţei de Guvern.

Astfel, la cererea organelor de urmărire penală, în sensul Codului de Procedură Penală, Centrul Naţional de Interceptare asigură accesul nemijlocit şi distinct al acestor organe la sistemele tehnice în scopul executării supravegherii tehnice prevăzute de Codul de Procedură Penală.

"Insist pe cele două cuvinte, nemijlocit, pe de o parte, şi distinct, pe de altă parte. Nemijlocit, pentru că asta ne cere Curtea, prin decizia 51/2016, ca accesul acelor organe de urmărire penală să fie făcut, deci intervenţia umană să fie exclusiv făcută de organe de urmărire penală, asta asigurăm printr-un acces nemijlocit şi vorbim şi de un acces distinct asta asigurăm printr-un acces nemijlocit şi vorbim şi de un acces distinct, pentru că aşa cum am mai explicat, cum s-a vorbit de altfel foarte mult în spaţiul public, ştiţi că SRI este competent de la lege în materia mandatelor de securitate de siguranţă naţională şi în acest sens trebuie să existe un acces distinct, deci două fluxuri distincte pentru un tip de mandate şi pentru celălalt", a adăugat Prună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel