Urmărește emisiunea live


Impozitul ”prietenos” uitat de Codul Fiscal, în atenția oamenilor de afaceri

Tot mai mulți oameni de afaceri discută despre un tip de impozit care ar avantaja firmele și ar fi trebuit introdus odată cu Codul Fiscal. Constantin Niță, fost ministru pentru IMM-uri, arată într-un editorial scris pentru DCNews care sunt avantajele și dezavantajele impozitului forfetar, în câteva domenii cheie ale economiei.

 

Iată editorialul scris de Constantin Niță:

Despre impozitul forfetar

În ultima perioadă, tot mai mulţi oameni de afaceri discută despre introducerea impozitului forfetar. Fără falsă modestie, am fost primul în România care a încercat să introducă acest tip de impozit, pe activitate, considerat a fi un element de creştere economică.

Acest lucru se întâmpla în anul 2009 şi, pentru cei care doresc să verifice, le recomand programul de guvernare PSD -PDL. Atunci însă nu s-a acceptat introducerea acestui impozit pe tip de activitate, ci s-a introdus un tip de impozit pe cifra de afaceri a tuturor companiilor. De aici au venit toate nemulţumirile oamenilor de afaceri iar, eu am primit porţia de critică aferentă, deşi ideea mea a fost alta şi în programul de guvernare măsura era conform propunerii mele.

Iată că a revenit în discuţie acest tip de impozit şi cred că trebuie să ne aplecăm asupra lui cu toată seriozitatea. Sunt pentru introducerea acestui tip de impozit in turism şi alimentaţie publică, servicii, activităţi liberale precum: avocatură, arhitectură, notariat etc. Acest tip de impozit dă posibilitatea statului să încaseze mai mulţi bani la buget, să reducă birocraţia, să reducă intensitatea controalelor, să avem un mediu mult mai prietenos cu antreprenorii etc.

Există un dezavantaj, şi anume administrarea acestui tip de impozit, care va creea multe probleme sistemului dar, odată introdus, acesta va aduce mai multe avantaje decât dezavantaje. Important este să se stabilească tipurile de activitate la care se aplică acest impozit  şi cuantumul acestuia pe fiecare tip de activitate.

Era bine dacă se lua în considerare acet tip de impozit odată cu legiferarea noului Cod fiscal, dar niciodată nu este prea târziu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel