Urmărește emisiunea live


Ce influență mai are Adrian Năstase în PSD, după eliberare

Condamnarea la 4 ani și jumătate de închisoare din 6 ianuarie 2014 l-a scos și din jocul politic pe Adrian Năstase, care a primit 5 ani de interdicție a unor drepturi. Eliberat din penitenciar după aproape 7 luni de detenție, fostul președinte al PSD va conta foarte puțin sau chiar deloc în viitorul Partidului Social Democrat.

Împreună cu cei patru ani de detenție, Năstase a mai fost condamnat în ianuarie anul curent la cinci ani interzicerea unor drepturi, după executarea pedepsei cu închisoarea, respectiv: dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

După eliberarea condiționată, se va considera că fostul premier este în continuare în executarea pedepsei până în ianuarie 2018. Din acel moment va intra în vigoare și interzicerea unor drepturi timp de cinci ani. Potrivit legii partidelor, atâta timp cât o persoană nu are drepturi electorale, nu poate fi nici membru de partid. Cu alte cuvinte, Năstase poate reveni formal în PSD în 2023.

PSD fără Năstase

Influența lui Năstase în PSD nu este complet erodată, însă rolul informal, (singurul, de altfel) pe care îl poate exercita în viitorul apropiat, nu poate afecta semnificativ jocurile din partid. Deși ieșirile publice ale fostului premier nu vor fi lipsite de greutate, e greu de crezut că Nastase ar putea fi în centrul unei polarizări de putere în PSD. 

În libertate, dar sub incidența interdicției judiciare de exercitare a unor drepturi, Adrian Năstase va avea aceeași influență în PSD pe care o avea și din închisoare.

Prezența lui Năstase în PSD i-ar fi permis acestuia să fie parte la jocurile de putere din interiorul formațiunii. Din exterior însă, pârghiile sale sunt slabe și i-ar fi aproape imposibil să coaguleze un curent al nemulțumiților, de exemplu.

De altfel, surse din PSD ne-au explicat că, odată ieșit din penitenciar, Năstase se va dedica Fundației Titulescu, pe care el însuși a înființat-o, în 1991.

Săgețile din închisoare ale lui Năstase către PSD

Năstase a publicat în urmă cu aproape o lună un text controversat pe blogul său. Unele voci au interpretat că în articolul "Și guvernarea PSD consolidează justiția"  Năstase își expune sincerele aprecieri pentru evoluția Justiției în perioada guvernării PSD, dar cei mai mulți au înțeles mesajul ca o ironie usturătoarea pentru social-democrați.

"Sunt mândru de faptul că guvernarea PSD din ultimii ani a contribuit la consolidarea justiției. Astfel, condamnarea mea, în calitate de fost președinte al PSD, în Dosarul afișelor electorale (Trofeul Calității) a fost pronunțată în 20 iunie 2012 – în timpul guvernării PSD. Condamnarea în Dosarul Zambaccian, în calitate de fost prim-ministru al PSD a fost pronunțată în 6 ianuarie 2014 – în timpul guvernării PSD. Sporul de 6 luni închisoare (în cele două calități) în Dosarul contopirii celor două pedepse a fost pronunțat tot în timpul guvernării PSD", scria Adrian Năstase.

* Notă: Știre publicată inițial la 23 iulie, când Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea avocaților de eliberare condiționată a lui Adrian Năstase. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel