Guvernul provizoriu Ponta

Guvernul Ponta a aniversat pe 7 mai un an de guvernare. Nu voi face o analiză exhaustivă cu grafice și cifre, referitor la ce a reușit și ce nu Guvernul USL. Și asta fiindcă lucrurile sunt dezbătute zi de zi în presă: s-au reîntregit salariile și pensile, s-au mai deblocat fondurile europene, s-au mai oprit hoțiile înspăimântătoare din fostele guvernări.

La un an de guvernare, eu aș vedea însă un singur lucru cu adevărat important, cu adevărat îngrijorător, cu adevărat nerealizat: Guvernele Ponta nu au reușit, încă, să redea românilor încrederea.

În 2008, criza mondială, cu siguranță cea mai gravă din istoria capitalismului, a început fiindcă a dispărut încrederea. Încrederea în bănci, în burse, în active, în branduri, în proprietăți imobiliare. Totul s-a volatilizat, aducându-ne în ceea ce urma să fie cea mai gravă criză a capitalismului liberal. România se află la un nivel de dezvoltare atât de redus, încât, în mod paradoxal, nu ar fi trebuit să cunoască fenomenul acesta devastator. Din nefericire, guvernarea PDL a luat românilor bunul cel mai de preț: încrederea. Nu se poate să propovăduiești tăierile de venituri, în timp ce clientela politică fura bani cu avioanele.

Premierul Ponta a crescut enorm într-un an de zile, calificându-se la locul de muncă. Într-un timp record, în ciuda opoziției Cotroceniului și a instituțiilor sale, Ponta a reușit nivelarea asperităților externe. Cu toate acestea, românii nu au, după un an de zile, un obiectiv clar: atâtea locuri de muncă nou create, atâtea șosele, atâtea spitale, atâția bani pentru investiții în agricultură.

Fără restabilirea încrederii, Guvernul Ponta rămâne, încă, un guvern provizoriu. Faptul pune toată România în stare de provizorat. Oricând, se poate aluneca în prăpastia în care tot mai multe state europene au căzut deja…

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel