Guvernul dă o lovitură exportatorilor. ”Asiaticii abia așteaptă”

Asociația Națională a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR) se plânge că programul de promovare a exporturilor este blocat, iar reprezentanții săi nu mai sunt spijinițide stat să participe la evenimente de promovare în străinătate.

În aceste condiții, oamenii de afaceri pierd contracte, în special în țări din afara UE, declară Mihai Ionescu, secretarul general ANEIR.

"Efectele sunt multiple. În primul rând, au de suferit firmele producătoare, care îşi pun mari speranţe în aceste participări externe, pentru a-şi prezenta oferta şi a identifica noi clienţi. După fiecare participare la asemenea evenimente internaţionale firmele se întorceau cu comenzi, cu contracte, prin care România putea să crească exportul. În ultimii 14 ani, de când a fost introdus acest sistem, exportul românesc a crescut de circa şase ori", precizează Mihai Ionescu pentru RFI.

Firmele românești nu-și pot etala oferta

Acesta mai adaugă: "Neparticipând, firmele româneşti nu-şi pot etala oferta, nu pot contacta clienţii, lumea va crede că firmele în cauză au dat faliment sau au probleme, din moment ce n-au participat la târguri şi ca atare îşi îndreaptă atenţia către alţi ofertanţi. Piaţa este concurenţială, sunt suficiente oferte în special din zona asiatică, care de-abia aşteaptă un impas, o sincopă în oferta românească, pentru a ne lua locul. Din acest motiv, de mai multe luni de zile, exporturile noastre în zona non-UE, care e o ţintă a acestui program bat pasul pe loc. Am avut luni la rândul scăderi ale exporturilor".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel