Guvern: Plata CASS pentru persoanele fără venituri ar putea fi eliminată

Guvernul anunţă modificarea Codului Fiscal, după declarațiile scandaloase ale secretarului de stat de la Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat, miercuri, că Executivul vrea să elimine obligativitatea plăţii CASS în cazul persoanelor fără venituri. Suciu a mai precizat că nu se ia în calcul demisia secretarului de stat de la Finanţe, Gabriel Biriş.

"Vorbim de un Cod Fiscal aprobat de Parlament, acum 6 luni. Nu sunt elemente noi, introduse de Guvernul Cioloş. (...) Vedeam interpretari legate de introducerea de noi taxe în 2016. Vorbim ca la Radio Erevan dacă vorbim de noi taxe în acest Cod Fiscal. Vorbim de CASS care a fost introdusă în 2000. (...) Prevederea respectivă e veche, de vreo 6 luni.

Dar exista, într-adevar, câteva probleme legate de aceste contributii. Guvernul ia in calcul mai multe modificări la Codul Fiscal la capitolul contribuţii sociale. Sunt mai multe lucruri de lămurit.

Una dintre ele ţine de cum soliciti contribuţii unei persoane care nu are venituri. Alta ţine cum soliciti contributiile de sănătate unei persoane care are venituri ocazionale, mult mai mici decât salariul minim. (...)

În legătură cu persoanele fără venituri, există un caracter imperativ al articolului 180, un fel de obligativitate care rezultă din acest articol şi care este, într-adevăr, discutabil. Vom face până la finalul lunii ianuarie -începutul lunii februarie o analiză în legătură cu sustenalibilitatea acestui articol atat din punct de vedere fiscal cât şi constituţional", a declarat Dan Suciu la finalul sedintei de Guvern.

[citeste si]

Mai exact, noul Cod fiscal prevede că persoanele fizice care nu realizează venituri datorează o contribuţie lunară de 5,5% din salariul minim brut pe economie. Plata se efectuează trimestrial, până în data de 25 a fiecărei luni din trimestru, termenele fiind 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie. La valoarea actuală a salariului minim brut pe economie, de 1.050 de lei, persoanele fizice care nu realizează venituri sunt obligate deci să plătească 57,75 de lei pe lună, ceea ce înseamnă 173,25 de lei în fiecare trimestru, adică 693 de lei pe an.

În ceea ce priveşte declaraţiile secretarului de stat, Gabriel Biriş, Suciu a arătat că Biriş este unul dintre renumitii specialisti în legislatie fiscală şi a precizat că nu se ia în discuţie o eventuală demitere a lui Gabriel Biriş pentru declaraţiile sale.

"Declaraţiile domniei sale au o problema de formă şi una de fond. (...) Este vorba de acel articol pe care nu l-a introdus actualul Guvern. Este acum insă treaba Guvernului să clarifice toate aceste lucruri. Probabil în cursul lunii ianuarie vom interveni cu clarificări legislative. Vom lua în calcul modificarea a înainte de dată, vrem să eliminăm caracterul de obligativitate", a arătat Dan Suciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel