Cozmin Guşă: Iohannis este personajul numărul 1 din Europa, dintre preşedinţii UE

Consultantul politic Cozmin Guşă este de părere că preşedintele Klaus Iohannis este, în 2015, cel mai important dintre liderii europeni.

"Jocul politic din 2015 al României va fi puternic influenţat de ce se intâmplă la graniţă. Lumea euroasiatică nu s-a aşezat, jocul euroatlantic sl Washingtonului pentru preţul petrolului va destabiliza puternic Rusia, ceea ce va genera probleme şi la Chişinău", spune, la Realitatea TV, consultantul politic Cozmin Guşă.

Consultantul a amintit de vizita Victoriei Nuland, subsecretarul american de stat, observând că aceasta a dominat politica românească pentru o zi. "Doamna Nuland, care este o domna inteligentă, a venit şi a dominat politica românească într-o zi. Nu ştiu câţi români s-au simţit mândri, eu nu, dar românii trebuie să inţeleagă că negocierea cu SUA nu e sofisticată, e simplă, contează ce dai şi ce ceri", spune Guşă.

El a sublinat că, în vreme ce administraţia Obama nu a prea fost interesată de România, axa Berlin-Washington va influenţa determinant politica românească în 2015. IOhannis, spune consultantul, trebuie să fie pregătit.

"Administraţia Obama a fost o administraţie dezinteresată de acest colţ de lume şi de români. Nu e vina lor, ci a politicienilor români. Axa Washington-Berlin, dar cred că în 2015 va fi Berlin-Washington, va influenţa determinant politica românească în 2015. Iohannis trebuie să stea bine pe cal să să înţeleagă că e personajul numărul unu din Europa dintre preşedinţii din UE. Este atât de important deoarece într-o ţarp ultramajortar ortodoxă, el, minoritar protestatant şi german, a atras atenţia vectorilor de putere şi din jurul puterii de peste tot. Rolul nostru de ţară de graniţă va fi implementat de preşedinte, nu de către guvern, nu de pisicuţ, ci de preşedinte. Sper să fie pegătit", a mai spus Guşă.

Citește și: Valentin Nicolau a murit. Cozmin Gușă, mesaj emoționant: "Privește cerul"

Referitor la ceea ce se va întâmpla la graniţa României, consultantul a făcut referire la politica energetică a Rusiei.

"Politica dură a Rusiei din punct de vedere energetic va fi infuenţată de un joc unde Rusia nu are acces, jocul financiar. Până când să avem concluzii legate de francul elveţian, întărirea dolarului, cine i-a nenorocit pe săracii români, 2015 va fi marcat de asemenea gen de lovituri preventive sau replici. Nu ştim în ce măsură robinetul Rusiei de gaz sau petrol va influenţa politica monetară, sau în ce fel politica monetară va convinge Rusia să nu umble la robinete. Anul 2015 va fi marcat de această luptă, monetar-fiscal versus energetic", spune Guşă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel