Grecia, rezultate referendum. Directorul CURS, Cătălin Stoica: E cu totul altfel decât se credea

Sondajele de opinie din Grecia au dat rezultate apropiate privind rezultatul referendumului de duminică, 5 iulie. Directorul CURS, Cătălin Stoica, a declarat pentru DCNews că rezultatul va fi decis de comunicarea din ultimele ore, iar că rezultatele vor fi mult mai tranșante.

Majoritatea cercetărilor arată că ponderea celor care votează DA este egală cu a celor care votează NU (pe o plajă între 41/41 și 46/46). Proporția celor indeciși variază între 11-15 la sută, în funcție de instituția care a realizat sondajul.

Directorul CURS, Cătălin Stoica, a declarat pentru DCNews că rezultatul va fi decis de comunicarea din ultimele ore, iar că rezultatele vor fi mult mai tranșante.

”Bătălia se duce pentru atragerea celor indeciși, a spus Cătălin Stoica. Decisiv este ca ei să înțeleagă implicația votului. Nu întâmplător, unii lideri europeni au declarat că un vot NU, așa cum a cerut premierul Tsipras, înseamnă ieșirea Greciei din zona euro. Din cercetările sociologice efectuate până în prezent, am văzut că trei sferturi dintre gerci doresc să rămână în zona euro. Unii dintre ei se împotrivesc măsurilor de austeritate, susținând poziția guvernului elen, alții votează împotriva lui Tsipras, dar dincolo de aceste aspecte, majoritatea doresc moneda euro”.

Spirala tăcerii distorsionează rezultatele sondajelor

”Pe lângă indeciși, unii dintre cei care răspund la sondajele de opinie ar putea să voteze pe dos la referendum. În cazul României, de exemplu, distorsiunile au apărut la întrebarea despre PP-DD și Dan Diaconescu. O parte a alegătorilor care doreau să voteze cu PPDD declarau că votează USL, pentru că presa îl critica pe Dan Diaconescu. Dar la alegeri au votat cu PPDD, care a avut un rezultat peste ceea ce dădeau sondajele. Spirala tăcerii înseamnă că o parte a opiniilor minoritare nu se exprimă, de teama că vor fi sancționate de majoritate. Dacă percepția este că guvernul are susținerea majorității, o parte a celor care care se opun lui Tsipras nu se vor exprima, deci rezultatul va fi mai bun pentru tabăra pro-euro. Invers, dacă percepția este că majoritatea susține măsurile pro-UE, dar Tsipras are dreptate. Rezultatul referendumului se joacă până în ultima clipă. Este departe de a fi tranșat, așa cum credea lumea înainte, când se părea că grecii vorbesc pe o singură voce”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel