Grecia cere Germaniei 11 miliarde de dolari daune de război. Guvernul Merkel: Nicio șansă

Germania refuză să plătească suma de 11 miliarde de dolari pe care noul Guvern al Greciei o solicită cu titlu de daune de război. Guvernul federal condus de Angela Merkel consideră că rana pagubelor de război din timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost deja închisă prin tratatele anterioare.

Cotidianul Bild scrie că, în opinia guvernului Germaniei, problema compensațiilor pentru atrocitățile comise de naziști este "în sfârșit terminată".

Guvernul Greciei, condus de Alex Tsipras, solicită compensații financiare pentru ocupația Axei, când zeci de mii de oameni au fost uciși sau au murit de foame, dar și replata unui împrumut forțat acordat de Atena în 1942.

Primul gest al lui Tsipras în calitate de premier a fost acela de a depune trandafiri roșii în memoria grecilor uciși de naziști în al Doilea Război Mondial.

Vicecancelarul Germaniei, socialistul Sigmar Gabriel, răspunde ferm că este exclus ca Germania să plătească acești bani, deoarece chestiunea a fost încheiată printr-un tratat semnat în urmă cu 25 de ani.

"Probabilitatea este zero", a spus vicecancelarul. 

Grecia. Obama, mesaj împotriva austerității: Nu poți stoarce o țară la nesfârșit

Problema daunelor de război pe care Grecia ar trebui să le primească a fost reanimată în 2013 de fostul guvern elen, care însă nu a dus demersurile până la capăt. 

O comisie parlamentară de la Atena a arătat, într-un document de 80 de pagini, că nemții sunt datori Greciei pentru daune suferite în timpul războiului. În același document se arată că valoarea împrumuturilor contractate de Berlin de la Atena, între anii 1942 şi 1944, ajunge la 54 miliarde de euro. Cercetarea are la bază 761 de volume de materiale de arhivă, ce includ documente, acorduri, decizii judecătoreşti şi texte juridice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel