Greșeala medicului în cazul Gabriel Cotabiță

Ministrul Sănătății a spus, după tragedia petrecută cu Gabriel Cotabiță, că oamenii care merg la sala de fitness ar trebui să aducă rețetă, de la medicul de familie, ca să-și primească doza de sport. În altă intervenție, Nicolae Bănicioiu sugera că sălile de forță trebuie să cumpere, pe lângă gantere, defribilatoare. Iar un doctor să facă de gardă, lângă bicicletă și extensor.

În opinia mea, este o greșeală a unui ministru care s-a descurcat bine, până acum, într-un domeniu extrem de dificil. Eroarea pleacă de la un raționament  de medic, nu de om politic. Medicii  încearcă să rezolve cu mijloace medicale orice problemă, chiar și atunci când aceasta nu se află în „parohia” lor. A făcut unul stop cardio-respirator la sală, să dotăm sălile cu doctori, care să poată face respirație gură la gură și masaj cardiac extern!

Rezultatul: închiderea sălilor de fitness

Rezultatul, dacă această măsură s-ar aplica vreodată, ar fi că în România ar mai rămâne trei săli de sport: la Marriot, la Hilton și la Crowne Plaza, care își permit să plătească medicii de gardă. De ce să impui costuri suplimentare într-un domeniu pe care îl vrem mai dinamic și mai accesibil? Prețul abonamentului sperie mai rău decât riscul ipotetic al unui infarct. Dacă ne dorim o sală de sport la fiecare zece blocuri, ca în Suedia,  avem destui medici pentru asta? Iar cardiacii mai fac infarct și când dorm la pensiune  și când urcă scările și la frizer...

Rețetă pentru sport, rețetă pentru mâncare

Nu mi se pare o idee bună nici să trimiți omul după rețetă pentru sport, la medicul de familie. Mesajul indus, fără să vrea, de către ministru, este că sala de fitness ar fi un loc periculos, că alergatul pe bandă este la fel de riscant ca saltul cu parașuta. Și așa, unui sedentar îi e greu să treacă la o viață sportivă, dacă mai introduci o etapă birocratică, în loc să se apuce de șpalier, se apucă de frigider. Ideea este ca omul să facă sport ca să nu ajungă la medic, nu să meargă la medic ca să facă sport.

Lecția HPV nu a fost învățată

Din păcate, medicina nu a învățat nimic din eșecul campaniei de vaccinare împotriva cancerului de col. Excesul de reglementare și supra-protecția,  ca să nu spun facerea de bine cu forța, stârnesc  o reacție de împotrivire a publicului.  

Pacienții cer de ani buni un tratament împotriva hepatitei C, fără interferon, deci ar avea motive să-i mulțumească ministrului Bănicioiu, care tocmai a introdus un program național de profil (doar pentru cazurile grave). Ce-ar fi fost dacă statul obliga TOȚI  pacienții să se trateze cu noile produse? Nu ieșea măcel, nu se revoltau ong-urile, nu se găseau destui care să refuze vindecarea, doar așa, ca să arate ce pot?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel