Gigel Ştirbu cere demisia Irinei Radu de la conducerea SRTV, după tragedia din Colectiv

Deputatul PNL Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru cultură, i-a solicitat marţi directorului general interimar al Societăţii Române de Televiziune (SRTV), Irina Radu, să-şi dea demisia din funcţie, pentru lipsa de reacţie rapidă a televiziunii publice în cazul tragediei de la clubul Colectiv.

Irina Radu a fost audiată marţi în Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor la solicitarea lui Gigel Ştirbu.

'Stând acasă seara şi uitându-mă la acea tragedie naţională, am tot schimbat canalele de televiziune şi am văzut că serviciul public de televiziune, care normal ar trebui să fie în slujba cetăţeanului, nu transmitea nimic. Toate celelalte posturi de televiziune, şi cele generaliste, şi-au întrerupt emisiunea şi au început să transmită de la faţa locului, nemaivorbind de televiziunile de ştiri, care sunt instituţii private. Pentru anumite lucruri, prim-ministrul a plecat acasă, aţi spus că, dacă vă cere cineva să plecaţi acasă, o veţi face. Eu, preşedintele comisiei, vă cer să vă daţi demisia', a afirmat Ştirbu.

El i-a cerut Irinei Radu să spună dacă este adevărat că, în acea seară, mai mulţi angajaţi ai televiziunii care se aflau la locul incendiului au sunat la TVR solicitând să li se trimită un car de televiziune.

Irina Radu, replică la solicitarea lui Gigel Ştirbu

Irina Radu a răspuns că ar dori să i se spună mai clar ce se doreşte, dacă e cazul să plece şi să lase o instituţie care s-ar putea închide peste două săptămâni.

'Despre demisie, cred că trebuie să-mi spuneţi mai clar ce doriţi, dacă e cazul să plec şi să las acum o instituţie care s-ar putea închide peste două săptămâni. Pe mine, personal, m-ar ajuta să nu o închid eu', a spus Radu, citează Agerpres.

El a adăugat că nu a fost informată că s-ar fi solicitat un car de televiziune la Colectiv.

'Nu am fost informată că s-ar fi cerut car la faţa locului, nici în ancheta pe care o fac acum. Adun de la toţi cei care au fost implicaţi declaraţiile lor, iar în momentul în care voi ajunge la o declaraţie în care să fie ce spuneţi dumneavoastră vă voi aduce la cunoştinţă', a precizat Irina Radu.

Ea a susţinut că este 'incorect' şi 'neadevărat' să se spună că ar fi ştiut de eveniment şi ar fi decis să 'nu dea până a doua zi', pentru că nu ar fi făcut acest lucru 'niciodată'.

Irina Radu, explicații pentru reacția întârziată a TVR privind evenimentul din Colectiv 

Irina Radu a afirmat că reacţia întârziată a TVR la evenimentul de la clubul Colectiv a fost cauzată, printre altele, de lipsa de experienţă şi corecta evaluare a situaţiei de către persoanele care au operat situaţia din punct de vedere editorial, lipsa antrenamentului pe care îl au angajaţii televiziunii publice faţă de cei ai posturilor de ştiri, absenţa unor proceduri dedicate situaţiei de breaking news.

Citește și: Cutremur în TVR. Reacție din CNA în cazul 'breaking news Club Colectiv' EXCLUSIV

'Mai adaug o idee, de ce cred eu că s-a ajuns aici. Numirile politice din consiliile de administraţie, multe persoane nepregătite, nepotrivite şi cu un total dezinteres pentru conducerea corectă a instituţiei, subfinanţarea unei instituţii de interes naţional, nerespectarea memorandumului din 2012, lipsa unei politici de investiţii şi modernizări tehnice, angajarea pe principii neprofesionale, care a dus la înmulţirea persoanelor care nu au cunoştinţele necesare de meserie, nu au experienţă. Şi, nu în ultimul rând, în ziua de astăzi nu mai există modele, făcători de şcoală, există foarte puţini oameni dornici să-şi împărtăşească cunoştinţele şi să dea mai departe celor care vin ştiinţa acestei meserii', a susţinut directorul interimar al SRTV.

Irina Radu s-a referit şi la o serie de măsuri pe care le-a luat, precum intrarea în vigoare a unei proceduri de breaking news începând de săptămâna trecută, planificarea unor echipe de noapte, 'lucru care nu s-a făcut niciodată în 25 de ani', revenirea la un canal de ştiri în portofoliu, canal la care s-a renunţat vara trecută, precum şi demisiile a doi directori, consideraţi responsabili de modul în care a fost gestionată situaţia.

'Echipa de teren a filmat, şi-a făcut datoria. Jurnalişti cu experienţă din TVR au filmat şi au transmis imagini reţelelor internaţionale de ştiri. Greşeala îngrozitoare a fost luată de echipa de producători care a decis neintrarea în live', a explicat ea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel