GEORGE MOTOI a murit. Reacția lui Dorel Vișan - EXCLUSIV

Vestea morții actorului George Motoi l-a înmărmurit pe maestrul Dorel Vișan.

Contactat de DC News, Dorel Vișan a transmis un mesaj emoționant în memoria celui care i-a fost coleg ani de-a rândul. Amintim că George Motoi a primit Premiul pentru Întreaga Carieră, oferit de Banca Transilvania, o recompensă a unei activităţi impresionante în filmul românesc, direct din mâinile lui Dorel Vişan.

"Aoleu! Dumnezeu să-l odihnească. George Motoi era un actor cum nu mai sunt mulți și nici n-or să mai fie după cum ne comportăm și după cum facem cultură. A fost un actor de mare seriozitate. George Motoi a fost un actor care s-a pregătit tot timpul. A făcut regie, a jucat în filme mari. A făcut o mulțime de lucruri. A fost un actor deosebit. Îmi pare rău. Dumnezeu să-l odihnească!", a spus marele Dorel Vișan pentru DC News.

Întrebat ce amintire îl leagă de regretatul George Motoi, maestrul ne-a mai zis: "I-am înmânat chiar un premiu pentru întreaga sa activitate. L-am cunoscut la Cluj. Am fost colegi. Am lucrat mulți ani împreună. A fost un coleg de mare sensibilitate. Știa ce înseamnă prietenia durată și prietenia bazată pe reciprocitate. Dumnezeu să-l odihnească".

Lăpușneanu, rolul cel mai important

Primul rol în film a fost în Lupeni '29, în regia lui Mircea Drăgan. Cea mai importantă colaborare a actorului George Motoi a fost cu regizoarea Malvina Urșianu, jucând în patru filme de referință: Serata (1971), Trecătoarele iubiri (1974), Întoarcerea lui Vodă-Lăpușneanu (1979), Liniștea din adâncuri (1982).

Lăpușneanu este rolul cel mai important pe care l-am avut în cinematografie. Roluri ca acestea apar în cariera unui actor de maximum două-trei ori, privilegiate doar de șansa, ciclică aș spune, a apariției unor opere de excepție, căci rolul lui Lăpușneanu, din filmul acesta, nu-i cu nimic mai prejos decât 'Hamlet-ul' lui Shakespeare sau decât 'Caligula' lui Camus, povestea George Motoi în cartea sa de eseuri Sub masca actorului.

Un alt film important este Adela (1985), al lui Mircea Veroiu, unde îl interpreta pe medicul Emil Codrescu, de care se îndrăgostește tânăra Adela (interpretată de actrița Marina Procopie).

VEZI ȘI: George Motoi a murit. Vezi mesajul familiei

Premii și distincții

Pentru bogata sa activitate în teatru și film, actorul a fost răsplătit, în timp, cu numeroase premii:
—Premiul ACIN pentru interpretare masculină — rolul Andrei din Trecătoarele iubiri, regia Malvina Urșianu
—Marele premiu al Festivalului de la San Remo pentru filmul Adela, după G.Ibrăileanu, regia M.Veroiu
—Diploma Artist de Onoare al Filmului Românesc, 2001
—Premiul de Excelență acordat de Centrul Național al Cinematografiei pentru contribuția deosebită adusă la afirmarea filmului românesc (2002)
—mai multe medalii și Ordine (Medalia Muncii, Medalia Meritul Cultural), Ordinul Meritul Cultural cls.IV și Ordinul Meritul Cultural cls. a III-a), în perioada 1960-1998
—Cetățean de onoare al Municipiului Brăila (decembrie 2002)
—Premiul pentru întreaga activitate din partea Festivalului Internațional de Film Transilvania — TIFF (iunie 2011)
—Medalia Meritul Cultural clasa I (1967) pentru merite în domeniul artei dramatice (1967).

Prin rolurile sale memorabile, prin spectacolele puse în scenă ca regizor, George Motoi este unul dintre marile nume ale teatrului românesc, nume ce se înscrie în generația de aur a actorilor acestei țări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel