George Friedman, verdict devastator: Uniunea Europeană nu există. Germania, forță destabilizatoare

George Friedman, președintele și fondatorul agenției de analize geostrategice și prognoze Stratfor, spune că Uniunea Europeană ca entitate nu există pentru că nu este capabilă să ia decizii colective. În opinia americanului, cea mai mare putere din Uniunea Europeană, Germania, destabilizează Estul Europei și este principalul obstacol în implementarea unor noi politici la nivel european.

Referitor la criza din Ucraina și cum a fost ea gestionată de UE, Friedman spune că Bruxellesul "a pescuit în ape tulburi și când a primit răspunsul (Rusiei) nu i-a putut face față.  Din cauza faptului că aruncă responsabilitatea în cazul Ucrainei, al Libiei către Statele Unite. E clar că asta nu merge (...) Nu este nimic pe care câteva modificări ale politicii să nu-l schimbe. Întrebarea nu este dacă modificarea unor politici ar produce schimbarea, ci ce este în neregulă cu europenii de nu pot implementa această schimbare? Și cuvântul care răspunde parțial la întrebare este Germania".

George Friedman a vorbit, joi, cu prilejul celei de-a treia ediții consecutive a Bucharest Forum, organizată la Palatul Parlamentului.

Friedman atrage atenția că politica economică a Germaniei, în miezul căreia se află exporturile, dăunează Estului Europei.

"Problema Europei este că Germania, puterea principală, exportă echivalentul a 40% din PIB-ul său în fiecare an. Rezultatul este destabilizarea masivă a Estului Europei", a declarat șeful Stratfor.

George Friedman: România, singura ancoră de stabilitate din vestul Mării Neagre

"Nu putem să vorbim despre construirea de către UE a unor instituții (în țări precum Republica Moldova, Georgia și Ucraina - n.r), pentru că UE nu a contruit instituții sustenabile pentru sine. Sunt de acord că UE trebuie să fie responsabilă pentru Est, dar țări precum Grecia, Spania au șomaj de 25%, sudul Europei este o catastrofă, iar Vestul Europei este indiferent față de problema din Estul Europei. Nu este o entitate care să poată lua decizii colective. Aceasta este prima problemă și cea mai mare. (...) Nu există Europa: există Franța, Germania, Italia etc.", a mai spus analistul.

George Friedman afirmă că nu se poate vorbi despre extinderea UE spre Est. "Ce este UE? Ce înseamnă să se extindă spre Est? Poate duce povara reprezentată de Ucraina, dar nu poate gestiona povara numită Franța?" 

Americanul crede că Uniunea Europeană va căpăta substanță atunci când "va împărtăși aceeași soartă". "Europenii încă încearcă să negocieze cu rușii și și ucrainenii, dar rușii îi depășesc. Nu pentru că europenii sunt incompetenți, ci pentru că nu există interes european comun"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel