George Friedman: România, singura ancoră de stabilitate din vestul Mării Neagre

Președintele și fondatorul agenției de analize geopolitice și prognoze Stratfor, George Friedman, spune că Marea Neagră este un element strategic vital și descrie România drept singura "ancoră" de stabilitate din Vestul Mării Negre.

"Trebuie să ne concentrăm pe Marea Neagră. Litoralul vestic al Mării Negre este singurul în care domnește pacea. Și nu mă refer la Bulgaria. Mă refer, desigur, la România, singura ancoră care încă rămâne intactă pe litoralul vestic, plus Turcia, țară a cărui viitor este incert pentru că dorește să devină o mare putere, dar este precaută să nu fie prinsă în haosul regional. Or nu le poate avea pe ambele", a declarat Friedman, joi, la Bucharest Forum 2014, eveniment organizat la Palatul Parlamentului.

Fondatorul Stratfor crede că Rusia a suferit un eșec în Ucraina, deși a reușit să anexeze peninsula Crimeea în primăvară și să paralizeze țara.

"Rusia avea o poziție dominantă în Ucraina la sfârșitul anului, pentru ca doar câteva luni mai târziu să se instaleze instalat un guvern pro-Vest,.Rusia a rămas cu fragmente: Crimeea, Donbas. A fost un eșec masiv pentru Rusia, în urma căruia plănuiește să se regrupreze", a spus Friedman.

Friedman descrie Rusia drept "o putere în declin", care se bazează pe o singură comoditate: exportul de gaze naturale. "Putin joacă ultima sa carte: energia", a punctat analistul.

El a explicat că, pentru Rusia, Ucraina este o "problemă existențială", în timp ce pentru SUA și Europa contează prea puțin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel