Gelu Ştefan Diaconu, șef ANAF, replică după ce a fost criticat de senatori: Convocarea mea la Comisia de Buget-Finanțe era neavenită

Şeful ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, explică în cadrul unui comunicat de presă, în contextul în care senatorii din Comisia de Buget-Finanţe au criticat absenţa acestuia de la audierile la care a fost convocat astăzi, de ce nu a onorat invitația. 

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ştefan Diaconu, invitat joi la şedinţa comisiei de Buget-Finanţe a Senatului, la audieri, nu a venit la discuții, fapt pentru care președintele comisiei, social-democratul Viorel Arcaş, a criticat neseriozitatea acestuia: "L-am așteptat peste 45 de minute să vină, n-a venit. (...) Nu a anunţat că nu poate veni, n-a venit pur şi simplu şi noi nu putem să așteptăm. O să-l anunțăm inclusiv pe primul ministru, să vedem ce măsuri se vor lua. Noi nu putem sta la cheremul domnului Diaconu să vină când vrea şi nici măcar să nu ne anunţe. Sigur va fi rechemat dacă nu se vor lua alte măsuri", a declarat senatorul PSD.

Șeful ANAF explică de ce nu a onorat invitația senatorilor

Ulterior, Gelu Ştefan Diaconu a explicat, în cadrul unui comunicat de presă, potrivit România TV, de ce nu a onorat invitaţia oficială.

"Pe ordinea de zi a respectivei comisii, conform adresei primite, se afla proiectul de lege privind Codul de procedură fiscală. În condițiile în care inițiativa legislativă aparține exclusiv Ministerului Finanțelor Publice, ANAF a participat la aceste dezbateri prin specialiștii pe care i-am desemnat. Procesul legislativ este coordonat în cadrul ministerului de un alt secretar de stat prezent în toate situațiile de acest gen, care a fost informat asupra neparticipării mele și cu privire la experții noștri care vor asigura suportul de specialitate.

În al doilea rând, legat de "discuția pe baza sesizărilor cu privire la controalele efectuate de ANAF, având drept consecință închiderea activității unor operatori economici", așa cum este precizat în invitația primită, vreau să subliniez din nou câteva aspecte:

1. ANAF a informat în mod repetat că acele cazuri mediatizate excesiv, în care publicul a fost informat că s-au "închis" afaceri pentru 2-3 lei găsiți în plus în casă, sunt pure invenții.

2. Consider că această convocare a președintelului ANAF de către Comisia parlamentară a Senatului, pe marginea acestor invenții, este neavenită în contextul politicii guvernamentale actuale de combatere fermă a evaziunii fiscale.

3. ANAF este o agenție care aplică legea. Nu face legi și nu are voie să acționeze altfel, în desfășurarea activității, decât respectând fără excepție prevederile legale aflate în vigoare. Prin urmare, orice încercare de a trage la răspundere persoane sau instituții care nu fac decât să aplice legea, făcută de cei în drept, nu este altceva decât un exercițiu de imagine.

Rămân pe deplin încrezător în rolul fundamental al instituțiilor statului, inclusiv al Senatului României, în demersul nostru de combatere a evaziunii fiscale care este o premisă obligatorie pentru orice măsură de relaxare fiscală, menită să întărească mediul de afaceri și să asigure un cadru concurențial onest și real. ", precizează Gelu Ștefan Diaconu, în documentul citat.

Pensii speciale parlamentari. Alina Gorghiu, după ce aleși PNL au semnat proiectul: Se va vorbi cu fiecare!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel