Gaze de șist: Chevron renunță la proiectele din România

Compania Chevron renunță la proiectele din România privind explorarea gazului de șist, potrivit Wall Street Journal. Anunțul americanilor, care acum trei săptămâni s-au retras din Polonia, nu este însoțit de o explicație, însă era unul ușor anticipabil având în vedere evoluția pieței energetice și declarațiile decidenților politici.

UPDATE: Potrivit unui comunicat al Chevron România, citat de Digi 24, „în 2014, Chevron România a finalizat activitățile de explorare a concesiunii Bârlad, precum și un studiu geofizic 2-D realizat în două dintre cele trei concesiuni din regiunea Dobrogea. Chevron România confirmă intenția de a renunța la planurile sale pentru aceste concesiuni în 2015. Aceasta este o decizie de afaceri luată în urma evaluărilor proiectului din România, care nu poate concura în acest moment într-un mod favorabil cu alte oportunități de investiție din portofoliul global al Chevron. Rezultatele lucrărilor din România vor fi predate ANRM și vor rămâne în custodia statului. Confidențialitatea informațiilor de acest gen este menținută în conformitate cu legislația din România. Chevron nu comentează și nu dezvăluie cifre de business", se arată într-un comunicat al companiei, transmis la solicitarea Digi24.

Potrivit ziarului american, anunțul a fost făcut de un purtător de cuvânt.

Premierul Victor Ponta, care luna aceasta a fost în Statele Unite cu scopul declarat de a atrage investitori, a participat la o masă rotundă la care au venit mai multe firme americane, printre care și Chevron.

Anul trecut, Chevron a pus capăt acordurilor legate de gazele de șist și din Lituania și Ucraina.

Într-un comunicat de presă emis la sfârșitul lunii ianuarie, Chevron arăta că nu va continua operațiunile în Polonia "din moment ce oportunitățile de aici nu mai sunt într-o competiție favorabilă cu alte oportunități din portofoliul global al Chevron". Compania preciza la acel moment analizează în continuare rezultatele prospecțiunilor din România. 

Ponta: În următorii 5 ani nu vor fi exploatate gaze de șist

Chevron a anunțat că se retrage din Polonia în aceeași zi în care compania a arătat că veniturile sale în cel de-al patrulea trimestru al anului 2014 au scăzut cu aproape 30% comparativ cu anul trecut, până la 3,5 miliarde de dolari. Scăderea se datorează, în mare parte, prețurilor reduse la petrol, a precizat Chevron.

Ponta, declarație prevestitoare. Iohannis: Gazele de șist nu mai sunt rentabile

Premierul Ponta declarat în noiembrie anul trecut, în lipsa unui anunț oficial al companiilor care fac prospecțiuni, că România nu dispune de gaze de șist și "ne-am bătut pe ceva ce nu avem".

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat recent că evoluțiile recente pe plan mondial, în special scăderea drastică a prețului petrolului, au scos gazele de șist din zona rentabilității.

Gaze de șist: Chevron se retrage din Polonia. România așteaptă verdictul americanilor

“În ce privește gazele de șist, deja am impresia că problema se rezolvă aproape de la sine, datorită scăderii prețului hidrocarburilor, în esență, a petrolului. Lucrurile s-au schimbat radical și deja exploatarea gazelor de șist, cel puțin în zona noastră, nu cred că mai este în zona rentabilității.

Vă amintiți că am avut mai multe discuții pe această temă. Tehnologia nu este nouă. Nu a fost, însă, folosită, fiindcă nu a fost rentabilă. Datorită creșterii prețului petrolului foarte mult, evident, că a devenit foarte interesantă această tehnologie pentru că a intrat în zona de rentabilitate (...) Impresia mea este că, în această etapă, interesul pentru gazele de șist este în scădere”, a adăugat șeful statului.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel