Gabriela Firea: Femeile peste 40 de ani trebuie ajutate prin programul de fertilizare in vitro

Senatorul PSD, Gabriela Firea,  militează pentru ca și femeile de peste 40 de ani, care nu pot avea copii pe cale naturală, să fie ajutate prin Programul național de fertilizare in vitro.

In opinia senatorului Gabriela Firea,  Programul național de fertilizare in vitro va fi reluat, cel mai probabil începând de la 1 aprilie. În momentul de față sunt în curs de elaborare, la Ministerul Sănătății, actele normative necesare pentru derularea acestui program. Deși nu a avut o anvergură prea mare, programul pilot desfășurat în perioada 2011 - 2012 a furnizat suficiente date și elemente de analiză, astfel încît noul program să nu pornească de la zero, ci să fructifice această experiență, afirmă senatorul PSD, Gabriela Firea.

În mod cert, noul program va trebui să aducă modificări importante ale condițiilor, atât în direcția eficientizării cât și în cea a echității. Va trebui realizată o selecție mai riguroasă a clinicilor care vor fi incluse în program, dar e nevoie, în același timp, de o diversificare geografică a acestora, astfel încât să fie crescut gradul de accesibilitate.

Citește și: Senatorii Gabriela Firea și Doina Federovici, măsură împotriva abandonului școlar

De asemenea, vor trebui îmbunătățite condițiile de acceptare a cuplurilor în program, în sensul unei rigurozități sporite a criteriilor, dar sunt și aici câteva decizii politice care ar trebui luate. Mă refer în primul rând la vârsta maximă a viitoarelor mame, care ar putea fi majorată de la 40 la 45 de ani, în condițiile în care există acordul medicului, precum și la acordarea mai multor șanse unui cuplu acceptat în program, respectiv decontarea cheltuielilor cu 2 sau chiar 3 proceduri.

În ciuda progreselor pe care le-a făcut medicina, rata de succes a acestor proceduri nu depășește încă, în medie, 30 de procente, iar rata de succes a programului ar putea fi simțitor îmbunătățită în acest fel, pentru că este foarte probabil ca din 50 de cupluri care beneficiază de câte 2 încercări să rezulte mai multe sarcini duse la capăt decât din 100 de cupluri care au dreptul la câte o singură încercare. Așa cum spuneam și într-o declarație politică anterioară în legătură cu acest subiect, infertilitatea nu este un moft sau o stare de spirit, ci este o boală recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății.

Citește și: Gabriela Firea a decernat premiile concursului Ce-ți doresc eu ție, Mihai Eminescu

La nivel global, unul din sase cupluri este afectat de infertilitate, iar boala este clasată pe locul 5, la nivel mondial, în randul celor mai grave afecţiuni. Din păcate, România se plasează la coada clasamentului țărilor europene conform tututor criteriilor legate de reproducerea umană asistată medical.

De aceea, reluarea acestui program va avea efecte benefice atât în plan social, cât și demografic, fiind un prim pas, absolut necesar, pe calea însănătoșirii noastre ca nație. Resursele care pot fi alocate în acest moment sunt limitate.

În schimb, există energii și sinergii semnificative din partea celor care militează pentru extinderea fertilizării in vitro, care pot fi folosite cu succes pentru alocarea cât mai judicioasă a acestor resurse și pentru maximizarea rezultatelor. Iar dacă programul va da rezultate, vom avea argumente suplimentare pentru a-l extinde, a afirmat, miercuri, senatorul gabriela Firea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel