Gabriel Biriş, omul lui Băsescu şi Ponta în guvernul Cioloş

Gafele erodează rapid Guvernul Cioloș și ajută adversarii politici. Declarațiile unor lideri din guvern sunt distructive și efectul lor este amplificat de Traian Băsescu și Victor Ponta.

Iată editorialul scris de Angelin Ioan:

Declaraţia lui Gabriel Biriş despre impozitarea persoanelor fără venituri foloseşte electoral mai ales lui Traian Băsescu şi lui Victor Ponta. Declaraţia lui Gabriel Biriş nu doar că produce breşe în baza de susţinere electorală a guvernării Cioloş, dar resuscitează segmentul care susţine fostul guvern Ponta şi în egală măsură, publicul radical, "conservator" al lui Traian Băsescu. Ca o ironie, măsura discutată de Gabriel Biriş era de fapt pusă în discuţie de guvernul Ponta, însă maniera de comunicare a deplasat spre guvernul Cioloş asocierea negativă de imagine cu o idee impopulară (şi neclară constituţional).

Ajută adversarii politici

În acest tablou politic al erorilor care se acumulează şi ajută adversarii politici, deplasarea premierului Cioloş cu avion privat pentru un meeting cu Angela Merkel arată cât de diferit se judecă obiectivele politice în guvernul Cioloş. Obiective pe termen lung pentru premierul Cioloş: relaţionarea atentă cu elita politica europeană pentru conservarea bazei personale de susţinere. Obiective pe termen foarte scurt pentru restul membrilor guvernului care văd mandatul lor ca pe unul limitat şi nu se simt datori cu niciun fel de atenţie faţă de aşteptarea publică pe care au fost desemnaţi să o împlinească.

Erodarea guvernului Cioloș, prea repede

Oare nimeni dintre cei care oferă Guvernului sau Preşedinţiei cifre optimiste din sondaje, nu vede că erodarea guvernului are loc prea repede şi că ecoul public al atacurilor lui Traian Băsescu sau Victor Ponta se amplifică fără ca aceştia să facă altceva decât să sape în orizontul masiv de aşteptare care exista faţă de guvernarea Cioloş. Politicienii care decid acum jocul politic fie că este vorba de Executiv sau Preşedinţie au beneficiat de avantajul de imagine pe care l-a creat ofensiva DNA care şi-a pus amprenta asupra clasei politice. Dacă nu ar fi fost acţiunea DNA asupra Elenei Udrea şi a celor apropiaţi lui Traian Băsescu, dacă nu ar fi fost acţiunea DNA asupra lui Victor Ponta, oare dinamica politică ar mai fi condus spre deznodâmântul guvernului Cioloş?

Guvernul Cioloș irosește încrederea cu gafe

Este aproape incredibil cum guvernul Cioloş iroseşte încrederea publicului cu gafe ce reflectă doar lipsă de calcul şi neînţelegerea faptului că valul de bunăvoinţa din toamna anului trecut scade accelerat. Aşa s-a ajuns la o apreciere favorabilă aproape egală între guvernul Ponta şi guvernul Cioloş.

"O apă și un pământ"

Şi declaraţia secretarului de stat de la Finanţe, Gabriel Biriş, despre contribuţia la CASS a celor fără venituri şi declaraţia ministrului de Finanţe despre românii care nu lucrează „pe doi lei" sunt clare ca ecou negativ, mai ales în raport cu publicul nehotărât, care era neutru faţă de guvern. Aceste declaraţii sunt preluate uşor de presa tradiţională, se „infiltrează" rapid în mediul on-line unde sunt ventilate impregnând dezbaterea publică informală, finalizând prin a se indexa ca imagini negative în percepţia publică, într-un context în care publicul nu mai ştie măcar nici cine este la Putere şi cine în Opoziţie şi toţi pare că sunt o apă şi un pământ.

Trei excepții

Ce face declaraţiile lui Gabriel Biriş atât de distructive ca impact? Faptul că rup protocolul comunicării dintre politician şi electorat, care stabileşte că politicianul este subordonat simbolic cetăţeanului. Acest protocol poate fi încălcat cu 3 excepţii: 1.când cetăţeanul chiar este vinovat într-o măsura stabilită de majoritatea publicului, 2.când cel care face declaraţiile nu asumă că este politician şi atunci spune „adevărul", 3.într-un context special, de criză când politicienii rup protocolul cu bună ştiinţă şi asumă manifestări în contra a ceea ce publicul presupune ca fiind corect (riscând încheierea carierei politice).

Motivul pentru care şi ministrul de Finanţe Dragu şi secretarul de stat Biriş, consideră că pot face acest gen de declaraţii este că se consideră „nepoliticieni" şi prin urmare pot renunţa la ritualul şi simbolistica discursului politic tradiţional, pentru a le zice „pe bune".

Ce pare că nu ştiu nici ministrul Dragu, nici Gabriel Biriş este că publicul nu îi judecă ca „tehnocraţi" şi nu mai stă să facă distincţia faţă de politicieni. Pur şi simplu electoratul nu mai este interesat - şi atenţie vorbim aici şi de electoratul care era inţial favorabil acestui guvern şi de care acum se desprinde accelerat. Oamenii văd greşelile pe care le face guvernul, le dezaprobă direct sau pur şi simplu se simt frustraţi când văd că atacurile lui Traian Băsescu şi ale lui Victor Ponta la Guvern şi la Klaus Iohannis au ecou tot mai puternic.

În România, politica nu se face mai face demult în politică, ci în afara politicii; dar cu toate astea parcă ar fi nevoie de mai multă atenţie din partea celor care conduc pentru moment jocul.

Notă: Titlul de homepage, leadul și intertitlurile aparțin redacției. Titlul și textul aparțin autorului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel